Nvidia postala največje podjetje na svetu

Matej Huš

19. jun 2024 ob 12:07:17

Tržna kapitalizacija Nvidie je včeraj presegla vrednost 3,34 bilijona dolarjev, s čimer je prehitela Microsoft. S tem je postala največje podjetje na borzi, merjeno po tržni kapitalizaciji. Na drugem mestu je Microsoft z vrednostjo 3,32 bilijona dolarjev, sledi pa Apple s 3,27 bilijona dolarjev. Te vrednosti se seveda spreminjajo, ko tečaji delnic rastejo ali padejo, zato se lahko vrstni red hitro zamenja. A za zdaj je Nvidia uradno največja.

Nvidiine delnice zadnji dve leti hitro rastejo, k čemur je odločilno prispeval razmah umetne inteligence. Za uporabo in pripravo modernih modelov so ključni čipi, ki jih izdeluje Nvidia. Povpraševanje bistveno presega ponudbo, poslovni rezultati podjetja pa rušijo rekorde. V zadnjem četrtletju je bil dobiček 629 odstotkov višji kot leto pred tem. Rast cene delnice je zato pričakovana, dasiravno se pojavljajo bojazni, da je delnica že precenjena in da prihodnji dobički tako silovite rasti ne bodo upravičili.

Nvidia je najbolj eksplozivna delnica izmed sedmerice velikih, ki je odgovorna za levji delež rasti ameriških boznih trgov. V letu dni je pridobila 174 odstotkov in je z naskokom najboljši član indeksa S&P500. Tudi zato so pred dvema tednoma izvedli razcep delnic v razmerju 1:10, da je trgovanje lažje tudi za male vlagatelje, čeprav danes moderni posredniki že ponujajo nakup deležev delnic.