Telegram razvija tudi plačljivo storitev

Matej Huš

11. jun 2022 ob 22:41:26

Razvijalci priljubljene storitve za varno mobilno komuniciranje Telegram so potrdili mesec dni stare govorice, da se pripravlja plačljiva verzija. Ustanovitelj Telegrama Pavel Durov pojasnjuje, da bo trenutna funkcionalnost aplikacija ostala brezplačna, medtem ko bo prihajajoči Telegram Premium omogočil dodatne. Na voljo bo v mesecu dni.

Kaj točno bo na voljo v plačljivi verziji, še ni znano. Neuradno se govori o možnosti pošiljanja 4 GB velikih datotek, podpori za več simbolov, hitrejši prenos podatkov (pomembno za velike datoteke), boljše upravljanje pogovorov, več nalepk (stickers) itd. Uporabniki na brezplačni verziji bodo imeli pasivno podporo za novosti, torej jih bodo lahko videli in sneli, kadar jih bodo uporabili pošiljatelji s plačljivo verzijo, sami pa jih ne bodo mogli pošiljati. Durov pojasnjuje, da so se za spremembo odločili, ker v brezplačni verziji ne bi mogli ponuditi datotek brez omejitev, višjih hitrosti in podobno, ker ustrezna infrastruktura pač stane.

Ob tem poudarja tudi, da bodo prioriteta ostali uporabniki, ki bodo zato za dodatne storitve tudi plačali, ne pa oglasi in oglaševalci. Telegram je lani začel preizkušati tudi oglase v storitvi, kar je po besedah ustanovitelja šlo boljše od pričakovanj, a to vseeno ne bo postal glavni način financiranja.