Durov obtožen več kaznivih dejanj, EU preiskuje Telegram

Matej Huš

31. avg 2024 ob 10:46:40

Teden dni po aretaciji Pavla Durova v Franciji je osumljenec na prostosti, a proti plačilu varščine in brez potnega lista. Izpustili so ga proti plačilu petmilijonske varščine, sedaj pa čaka na začetek sojenja. Pariška tožilka Laure Beccuau je proti Durovu vložila obtožnico, ki ga bremeni več kaznivih dejanj. Podjetje Telegram, ki ga je Durov ustanovil in vodil, pa preiskuje tudi Evropska komisija.

Durova obtožujejo več kaznivih dejanj, ki so povezana z delovanjem njegovega podjetja Telegram z istoimensko aplikacijo. Med obtožbami so upravljanje spletne platforme, ki je omogočala nezakonito poslovanje organiziranim združbam, nesodelovanje z organi pregona in neupoštevanje zakonitih odredb, sodelovanje pri preprodaji drog in razširjanju otroške pornografije, kar je tudi potekalo prek Telegrama. Po francoski zakonodaji - in Durov je francoski državljan od leta 2021, dasiravno ima podjetje sedež v Dubaju - morajo ponudniki storitev za šifriranje svojo dejavnost priglasiti agenciji za kibernetsko varnost ANSSI in na zahtevo razkriti tehnično implementacijo. Telegram ni sodeloval z nobenimi oblastmi in priglasitve ni opravil, zato Durova obtožujejo tudi nudenja kriptografskih storitev brez ustreznih dovoljenj in uvažanja tovrstnih orodij.

Francoski oblasti iščejo tudi njegovega brata Nikolaja Durova s tiralico, ki je bila izdana 25. marca, enako kot za Pavla Durova. Telegram je platforma, ki deluje kot amalgam storitve za varno komuniciranje (to ni samoumevno in s privzetimi nastavitvami pogovori niso šifrirani) ter družbenega omrežja. V Evropski uniji naj bi imel Telegram okrog 45 milijonov uporabnikov. Medtem ko so aretacije v Franciji povezane s kriminalnimi preiskavami dogajanj na Telegramu, v Bruslju preiskujejo delovanje platforme glede na akt o digitalnih storitvah. Februarja je Telegram sporočil, da ima 41 milijonov uporabnikov, kasnejših ocen pa ni bilo več. Globalno ima milijardo uporabnikov, v EU pa bi ob preseganju meje 45 milijonov uporabnikov postal zavezanec za dodatno poročanje po DSA, saj bi postal zelo velika spletna platforma (VLOP).