Rusija blokirala Telegram, Kremelj prisiljen preiti na ICQ

Matej Huš

16. apr 2018 ob 21:26:33

Po pričakovanjih je moskovsko sodišče ugodilo zahtevi regulatorja ruskega medijskega prostora Roskomnadzor in odločilo, da je Telegram v Rusiji odslej blokiran. Odločitev je začela veljati nemudoma, razlog pa je spor glede šifrirnih ključev. Oblasti so od Telegram želele šifrirne ključe za dostop do komunikacij, ki pa jih Telegram ni mogel izročiti, ker jih nima. To je bilo za oblasti nesprejemljivo, ker bi lahko tajne pogovore po Telegramu uporabljali teroristi, tajne službe pa jim ne bi mogle prisluškovati. Ruska tajna služba FSB je Telegram označila glavno komunikacijsko sredstvo za mednarodne teroristične organizacije v Rusiji.

Roskomnadzor je že poslal zahtevo ponudnikom dostopa do interneta, ki so začeli blokirati dostop do Telegramovih strežnikov. Celotna operacija traja nekaj ur, zato je danes popoldne Telegram v Moskvi še deloval, medtem ko sta MTS in Megafon (ISP-ja) že blokirala spletno stran Telegrama. Pričakovati je, da bo petkova odločitev sodišča zaživela jutri.

Telegramov izvršni direktor Pavel Durov se je že odzval in izrazil obžalovanje, češ da bo blokada poslabšala življenje več kot 15 milijonov Rusov, ki redno uporabljajo Telegram. Aplikacija ima sicer več kot 200 milijonov uporabnikov po celem svetu. Dodal je, da teroristov to ne bo pretirano prizadelo, saj bodo pač uporabljali VPN-je in druge šifrirane načine komunikacije. Durov, ki je znan kot ustanovitelj VKontakte in Telegrama, je Rusijo zapustil leta 2014 in odtlej glasno kritizira Kremelj.

Manjšo težavo ima tudi Kremelj
, saj so Telegram uporabljali tudi tam. Oblasti v Kremlju so prek Telegrama komunicirale z novinarji in organizirale konferenčne klice s Putinom. Tiskovni predstavnik je novinarje že pozval, naj v prihodnosti uporabljajo ICQ.