Naslednik Ponte Vecchia bo Rialto Bridge

Jurij Kristan

6. jun 2022 ob 06:23:59

Pri Intelu so na konferenci ISC oznanili naslednika GPGPU arhitekture Ponte Vecchio - to bo Rialto Bridge, toda kaj dosti o njem niso povedali.

V Intelu si trenutno še vedno dajejo opravka s sestavljanjem superračunalnika Aurora, ki naj bi ga pognali še letos in ki bo nosil 54.000 procesorjev Ponte Vecchio, kar je najnovejša GPGPU arhitektura iz modrega tabora. Pri nameri, da bi napravili prvi eksaflopni superračunalnik, so jih pri AMDju z napravo Frontier nedavno malce prehiteli, toda večna tekma se nadaljuje, kajti na superračunalniški konferenci ISC 2022 v Hamburgu je bil na redu naslednik Ponte Vecchia, ki tudi nosi ime italijanskega mostu, tokrat Rialta. Prispel naj bi ne prej kot koncem prihodnjega leta, precej verjetneje pa še pozneje. O njem žal prav veliko še ne vemo; namesto 128 računskih enot v PV jih bo nosil 160, verjetno bo uporabljal pomnilnik HBM3 in bo napravljen tudi v za generacijo novejših proizvodnih procesih. Ponte Vecchio je čip, v katerem je Intel združil vse svoje znanje čipletne tehnologije, zato združuje kar tri proizvodne procese: računska jedra so napravljena v TSMC N5, medpomnilnik v Intel 7, povezovalni čipleti pa v TSMC N7. V katero smer točno se bodo ti procesi nadgradili, ne vemo.

Tako so bile pravzaprav zanimivejše omembe, ki so jih podali ob robu te najave. Rialto Bridge bo zadnja GPGPU stopnja pred arhitekturo Falcon Shores, v kateri nameravajo združiti CPU in GPGPU jedra v en sam čip, seveda vnovič z izdatno rabo čipletov. Tako je razumljivo, da bo Rialto verjetno zgolj preprosta pomladitev in priprava na bistven skok v tehnologiji, ki naj bi ga predstavljal Falcon Shores. CPU veja, ki bo vanj vodila, prihaja iz naslednika arhitekture hibridnih xeonov Sapphire Rapids, ki sicer tudi zamujajo s prihodom. Na konferenci so tako pokazali inačico z vdelanim pomnilnikom HBM, imenovano ... Sapphire Rapids Plus HBM. Na realne teste tehnologij tako v CPU kot GPGPU veji pa bomo očitno čakali vsaj še nekaj mesecev, saj po novem velja, da bomo Sapphire Rapids verjetno videli šele jeseni.