ZDA ponovno prevzele superračunalniški primat

Matej Huš

31. maj 2022 ob 00:01:22

Izšla je nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, na kateri je po dveh letih sprememba na vrhu. Kitajski superračunalnik Fugaku se je moral umakniti ameriškemu superračunalniku Frontier, ki v ORNL (Oak Ridge National Laboratory) brni z 8,7 milijona jedri iz procesorjev AMD EPYC 64C 2GHz. Z učinkovitostjo 52,23 gigaflops/vat zmore 1,102 eksaflops. S tem je prvi superračunalnik, ki je resnično prebil mejo eksaflopa. Na drugem mestu je dosedanji prvak Fugaku, ki zmore 442 petaflops v standardnem testu. Naslednjega novinca imamo na tretjem mestu, kamor se je zavihtel sistem Lumi, ki je v okviru kolaboracije EUROHPC/CSC nameščen na Finskem. Zmore 151,9 petaflops.

Na seznamu je tudi slovenski predstavnik VEGA HPC CPU, ki je postavljen v Mariboru. Z izmerjenimi 3,82 petaflops je uvrščen na 131. mesto. Njegov grafični del VEGA HPC GPU je s 3,1 petaflops na 172. mestu. S seznama razberemo tudi, da je AMD-jeva arhitektura prehitela Intelovo. Novejši sistemi skoraj izključeno uporabljajo AMD-jeve procesorje. Velesili ostajata Kitajska in ZDA, ki imata 173 in 126 sistemov med prvimi 500. Večina računalnikov je še vedno povezana z ethernetom, tik za njim pa sledi infiniband.

Poleg seznama Top500 je objavljen tudi seznam Green500, na katerem so najučinkovitejši sistemi. Na prvem mestu je ena sama omara Frontierja, ki zmore 62,8 gigaflops/vat. Na drugem mestu je celoten Frontier, kar kaže na pomembno varčevanja z energijo. Tretji je novi Lumi, ki z enim vatom izvede 51,63 gigaflops, tretji pa je Adastra s 50,03 gigalfops/vat, ki je po moči 10. najhitrejši sistem. Novi sistemi so torej zelo zmogljivi in zelo varčni. Lestvica Top500 meri superračunalnike, ki so jih upravljavci prijavili in na njih pognali teste. Špekulira se, da imajo Kitajci tudi hitrejše, eksaskalne sisteme, ki jih skrivajo.