A1 bo prvi dražil pakete

Matej Huš

26. maj 2022 ob 22:25:16

Vsesplošno povišanje cen, ki ga ta hip poganjajo dražji energenti, se preliva tudi na trg telekomunikacijskih storitev. Prvi je podražitve napovedal A1, ki bo od 1. julija podražil mobilne pakete, fiksne storitve in televizijo. Večina paketov bo dražja za en evro na mesec, nekateri pa za dva ali tri. Pričakovati je, da bodo cene zvišali tudi drugi operaterji.

Podražilo se je praktično vse, od energentov do cen omrežne opreme. Operaterji pravijo, da so izčrpali vse notranje rezerve in da so podražitve odlagali, dokler je to šlo. Obstoječi naročniki lahko zaradi enostranskega zvišanja cen paketov v 30 dneh odstopijo od pogodbe brez pogodbene kazni, odpovednega roka in stroškov prekinitve. Kdor je izkoristil kakšno akcijo, denimo nakup opreme po akcijski ceni, jo bo bodisi vrnil in prejel kupnino, znižano za obračunano obrabnino, bodisi obdržal in odplačal sorazmerni del ugodnosti. Med paketi, ki se dražijo za tri evre, so vsi paketi A1 Net+TV, za dva evra pa se dražijo A1 Kombo, A1 Fix net in A1 Podjetni.

Hkrati se zaradi Uredbe 2022/612 istočasno znižujejo veleprodajne cene za gostovanje, kar bodo pozitivno občutili tudi uporabniki. Pri gostovanju v državah EU in EGP bodo povišali v pakete vključeno porabo podatkov v tujini in znižali pribitke za prekoračitve.