A1 draži mobilne pakete

Matej Huš

2. mar 2018 ob 18:55:38

Ko je začetku leta Telekom podražil mobilno telefonijo, čemur je Telemach sledil z mesečnim zamikom, je Simobil (A1) zatrjeval, da se njihovi mobilni paketi še ne bodo podražili (so se pa podražile druge storitve). To je veljalo tri mesece, saj se 3. aprila obetajo podražitve vseh mobilnih paketov A1. Večina paketov bo dražja za en evro, Orto Tripster+ za dva evra, prav toliko bo dražji tudi zakup dodatnega gigabajta prenosa podatkov (pet evrov namesto treh).

V A1 pojasnjujejo, da je razlog odprava plačljivega gostovanja. Odkar v EU veljajo enotne cene mobilnih storitev ne glede na državo, v kateri se uporabnik nahaja, se je količina prenesenih podatkov v gostovanju povečala za šestkrat, so dejali v A1. Ker se bo trend očitno nadaljeval, so podražili vse mobilne pakete.

Tudi Telekom za april pripravlja večje spremembe. Gre za večjo spremembo in ukinitev starejših paketov, ki pa bodo uporabnikov v povprečju prinesle nekoliko nižje cene. Cel kup starejših paketov se bo pretvoril v le tri nove: neodvisni A, neodvisni B in dostopni A. Edina večja omejitev bo načelo pravične rabe, saj sedaj v tujini ne bo mogoče več porabiti vseh podatkov, temveč le del. S tem tudi Telekom daje vedeti, da je odprava plačljivega gostovanja potencialna črna luknja, ki operaterjem povzroča izgubo.

Kogar je to prepričalo v menjavo paketa, lahko to stori brez stroškov prekinitve in odpovedi naročniškega razmerja. Še vedno pa velja, da je treba v takem primeru vrniti pogodbene ugodnosti, če jih je bil uporabnik zaradi vezave deležen. To so subvencionirani mobilni telefoni ali popusti na naročnino.