Telekom in A1 dražita pakete

Matej Huš

4. dec 2017 ob 22:09:24

Novo leto prinaša podražitve na področju telekomunikacij, saj bosta oba največja operaterja podražila nekatere svoje storitve. Medtem ko bodo pri A1 dražji paketi, ki vključujejo televizijske programe in dostop do interneta, bo Telekom Slovenije dražil tudi mobilne storitve. Oba podražitve utemeljujeta s spremenjeno situacijo na trgu, zlasti z dvigom naročnin za komercialne televizijske postaje. Spomnimo, da sta najprej Pro Plus, kasneje pa še Planet TV dosegla, da jima operaterji plačujejo nadomestilo za prenos njunih programov, ki pa so vključeni v osnovne sheme in se jim naročniki ne morejo odpovedati.

Telekom Slovenije (nov cenik mobilnih paketov, dosedanji cenik) bo osnovne mobilne pakete podražil za en evro. Za toliko bodo dražje tudi klicne storitve za poslovne uporabnike, medtem ko bo zanje mobilni internet dražji za dva evra. Paketi Top Trio, ki vključujejo dostop do interneta, televizijo in telefonijo, se bodo podražili za 2-5 evrov (nov cenik fiksnih paketov), bodo pa ti sčasoma dobili večjo hitrost dostopa do interneta in nekaj novih programov.

A1 Slovenija (nekdanji Simobil) bo podražil mesečno naročnino za pakete A1 Kombo, v katerih ponujajo internet, telefonijo in televizijo. Cena bo višja za 2-4 evre (S za 2 evra, M za 3 evre, L za 4 evre). Ostali paketi s televizijo se dražijo za tri evre, tisti brez televizije pa za en evro. Razlog je poleg nadomestila za komercialne televizijske programe (Pop TV, Kanal A, Brio, Kino, Oto, Planet TV, Sport Klub) tudi višja cena najema fiksnega omrežja ter stroški zaradi nadgradnje infrastrukture. A1 bo naročnikom paketov Kombo z izklopljeno televizijo dvignil popust, ki bo odslej znašal 3 evre za S, 6 evrov za M in 9 evrov za L (doslej pa 2, 4 ali 6 evrov) - pod črto bo cena še vedno višja kot pred podražitvijo, saj se popust povečuje za manj, kot se paketi dražijo.

Kot že običajno, lahko naročniki, ki se jih dotikajo podražitve, odidejo brez kazni in stroškov prekinitve, četudi imajo sklenjene vezave. v takem primeru bodisi vrnejo prejeto opremo, za kar jim operater vrne kupnino, zmanjšano za stroške uporabnine, bodisi opremo obdržijo in plačajo še sorazmerni del njene vrednosti.