Musk si premišljuje o nakupu Twitterja

Matej Huš

18. maj 2022 ob 08:55:23

Elon Musk je tudi s prevzemno ponudbo za Twitter povzročil pravo dramo, saj se še vedno špekulira, ali bo podjetje dejansko kupil. Pogled na borzne tečajnice kaže, da so investitorji čedalje bolj skeptični, saj je delnica podjetja 25 odstotkov niže od tečaja ob najavi prevzema. K temu je največ prispeval prav Elon Musk, ki sedaj postavlja čudaške pogoje in javno razlaga, da se lahko prevzemna ponudba tudi popravi - navzdol.

Načrtovani prevzem je dvignil veliko prahu in sprožil mnogo opozoril, ker je Musk ob najavi prevzema jel razlagati svoje poglede na svobodo govora in prihodnjo politiko na Twitterju. Sedaj pa je dodal, da se 44 milijard dolarjev vredni prevzem ne more nadaljevati, dokler podjetje ne potrdi njegove ocene, koliko neavtentičnih računov (botov) je na omrežju. Twitter je ocenil, da je tovrstnih računov 5 odstotkov, Musk pa se s to oceno ne strinja. Musk trdi, da jih je vsaj 20 odstotkov, kar bi seveda vplivalo tudi na ceno podjetja.

Da prevzem ne bo tekel gladko, je bilo jasno že prej. Že minuli teden je dejal, da je prevzem začasno ustavljen. Sedaj dodaja, da nižja prevzemna cena ni izključena. Razumljivo je to včeraj torpediralo Twitterjeve delnice za skoraj 10 odstotkov.

Zakaj Musk to počne, lahko le ugibamo. Jasno pa je, da želi znižati ceno podjetja ali se celo elegantno izogniti prevzemu. Delnice tehnološkega sektorja v zadnjih tednih trpijo hude izgube, denimo Tesla je 30 odstotkov pod vrhom. To pa vpliva tudi na Muskovo premoženje. Tovrstno igranje z izjavami, ki delnice pomika gor in dol, je sicer sporno in ga agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ne mara. V preteklosti je bil Musk že kaznovan zaradi deklaratornih izjav o odkupu Tesle, ki se potem ni zgodil.