Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Matej Huš

27. apr 2022 ob 11:15:40

Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj - utemeljeno ali ne - očitajo, da niti to ni v tem duhu. Musk je bil tudi večkrat nezadovoljen s pisanjem novinarjem o njegovem delu in podjetjih ter želel avtorizirati članke (ne intervjujev) o podjetju. Še posebej zabavno pa je bilo Muskovo nezadovoljstvo z računom na Twitterju, kjer so se redno objavljali podatki o poteh njegovega zasebnega letala.

Na prevzem se je odzvala tudi Evropska komisija. Komisar Thierry Breton je Muska opozoril, da mora Twitter v EU spoštovati nova pravila o digitalnih trgih in storitvah, sicer se obetajo visoke globe ali celo prepoved delovanja v EU. Pri tem je meril na pravila o moderiranju nezakonitih in škodljivih vsebin, ki se morajo tudi v liberalni Evropi odstranjevati z globalnih platform. Ne zgodi se pogosto, da komisarji tako strogo opozorijo novega lastnika podjetja, saj v tem primeru ni šlo za združitev oziroma nakup podjetja od podjetja v sorodni branži, temveč bo obstoječe podjetje zgolj dobilo novega lastnika. Twitter je Breton opozoril še, da so zagrožene globe do šest odstotkov letnih prihodkov.

Musk je že pred tem dejal, da je svoboda govora osnova delujoče demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer potekajo debate o ključnih stvareh za prihodnost človeštva. V nasprotju z Muskovim mnenjem javna debata ne predstavlja prizorišča, kjer lahko vsakdo kriči, kar mu pade na pamet, temveč tudi zanjo veljajo pravila in mora biti kulturna. Amnesty International se je zato odzval z zadržano izjavo, v kateri opozarjajo, da se Twitter ne sme spremeniti v platformo za širjenje sovražnega govora in napadov na uporabnike, zlasti ranljive družbene skupine. Twitter ima že sedaj probleme s tem, kaže zadnje poročilo Amnesty International.