Snap pokazal dejanske AR naočnike

Jurij Kristan

24. maj 2021 ob 13:21:16

V Snapu so v četrto naposled razvili očala, ki si zares zaslužijo naziv "AR", kajti Spectacles četrte generacije imajo za razliko od predhodnikov dejansko vgrajen zaslon. Toda v štartu gre naprava v roke le razvijalcem vsebin in ni še jasno, kdaj zares prispe na trg.

Ko so v družbi Snap pred petimi leti lansirali svoja prva AR očala Spectacles, je šlo bolj za marketinsko oznako kot kaj drugega, kajti naprava ni imela vgrajenega zaslona, zgolj kamerico in mikrofon. Ko je uporabnik z njo posnel okolico, je digitalno vsebino dodal na telefonu, seveda zvečine za objavo v Snapchatovih zgodbicah. Druga različica iz leta 2018 je bila zelo podobna, medtem ko je tretja dodala še eno kamerico, za boljši globinski vtis. Šele s četrto generacijo Spectacles postajajo prava zaključena naprava za obogateno resničnost. Poleg prozornega zaslona in dveh kamer nosijo še štiri mikrofone in stereo zvočnika. Nadzor se vrši tako skozi dotikabilno površino kot glasovno; dodane vsebine je še vedno mogoče razvijati s priljubljenim orodjem Lens Studio.

Kljub napredku pa je že iz video predstavitve precej očitno, da inženirjem osrednjih tehničnih preprek, ki bistveno ovirajo vsesplošen prihod obogatene resničnosti na trg, še vedno ni uspelo dobro premostiti. Opazno je, da prikazovalni zaslon ne obsega vsega vidnega polja, temveč razmeroma omejeno območje. Z 2000 niti je sicer zelo svetel in ga je mogoče uporabljati tudi ob močnejši sončni svetlobi, toda ceno plača baterija, ki zdrži zgolj pol ure. Zato ni presenetljivo, da naprava še ni nared za resničen prihod na trg: podjetje jo bo do nadaljnjega odstopalo vidnejšim ustvarjalcem vsebin, da bi tako postopoma izgradili ekosistem in po potrebi razvili izboljšave.

Kljub previdnemu pristopu v Snapu še vedno trdno verjamejo v premiso, da bodo AR očala v dogledni prihodnosti tako razširjen kos potrošne elektronike, kot so danes pametni telefoni. Ob robu predstavitve očal so za pol milijarde dolarjev kupili podjetje WaveOptics, ki snuje in proizvaja prozorne zaslone. Čeprav je družba še vedno najbolj znana po Snapchatu, si skuša resno utreti pot na področje hardvera; menda snujejo tudi drone. Občutek o AR prihodnosti je močno razširjen v Silicijevi dolini in skoraj vsi velikani razvijajo neko lastno rešitev, je pa Snapova dejansko ena prvih praktičnih, ki je že v štartu namenjena navadnim ljudem in ne inženirjem kot Hololens. Kljub temu pa si nihče ne upa natančneje napovedati, kdaj naj bi tovrstne naprave začele množičneje prihajati v naše roke, kajti tehnični izzivi so še vedno ogromni. V Snapu sami pravijo, da verjetno šele v drugi polovici desetletja.