Facebook in Ray-Ban lansirala pametna očala

Jurij Kristan

10. sep 2021 ob 09:17:21

Facebook in Ray-Ban sta predstavila prvi sad sodelovanja, katerega cilj je v prihodnosti napraviti AR očala. Ray-Ban Stories to še niso, kajti gre za preprostejša očala s kamero.

V zadnjih letih se je udomačila napoved, da bomo naslednike pametnih telefonov nosili na glavi - to bodo slušalke, očala in še kakšen podoben kos opreme - vse pametno, seveda. Svoja AR očala naj bi snovali v Applu, tudi Google načrtuje vrnitev po deloma neuspešnem eksperimentu z Glassom, Snapova linija očal Spectacles pa že koraka v četrto generacijo. Da ne bi ostali zadaj, so se v Facebooku pred dvema letoma povezali s korporacijo EssilorLuxottica, ki ima pod seboj okrog štiri petine vseh znamk očal na svetu in s tem precej podobne težnje kot oni. Prvi rezultat sodelovanja so sedaj očala pod Ray-Banovo znamko, Stories. (Ne moremo mimo dejstva, da gre tako v konceptu kot imenu za posnemanje Snapa, kar je nasploh Facebookov šport.)

Facebook je tokrat prispeval strojno drobovje, Ray-Ban pa dizajn, saj je hardver pospravljen v nekaj njihovih proslavljenih okvirjev, med drugim Wayfarerje. Osrednji element sta dve 5-megapikselni kamerici v zgornjih vogalih okvirja, poleg pa imajo še tri mikrofone in dvoje zvočnikov. Kapaciteta pomnilnika je okrog 500 slik ali 40 kratkih video posnetkov, baterija naj bi držala okoli šest ur. Smisel je torej prostoročno snemanje fotografij in kratkih video posnetkov, ki romajo do povezane telefonske aplikacije Facebook View, ki omogoča precej bazično obdelavo in pošiljanje naprej v splet. Nadzor očal je možen s tapkanjem in glasovno, tako da naprava deloma nadomesti tudi pametne slušalke. Začetna cena je 300 evrov, na štartu pa jih prodajajo v ZDA, VB, Kanadi, Avstraliji, Irski in Italiji.

Seveda ne gre za kakšen prelomen izdelek, saj je takšnih rešitev danes na trgu že več, toda pomembni sta obe imeni za njim. EssilorLuxottica je zloglasni monopolni proizvajalec očal, ki mu je jasno, da mora biti na čelu premikov proti pametnim napravam na glavi, če želi primat ohraniti - in za to bi težko izbral primernejšega partnerja, kot je Facebook, kjer se že leta ukvarjajo s takšnimi zasnovami, seveda iz lastnih nagibov po prodoru v potrošno elektroniko in s tem povezanim nadzorom nad osebnimi podatki uporabnikov. Čeprav Stories še nimajo vgrajenega zaslona, pa oba velikana odkrito pravita, da so njun končni cilj polnopravna AR očala. V Facebooku si sicer ob lansiranju na vse pretege prizadevajo poudariti spoštovanje naše zasebnosti in navajajo, da imajo Stories vrsto elementov v tej smeri. Lučka kaže, kdaj sta kamerici prižgani, na drugi strani pa je mogoče ves snemalni sklop hardversko ugasniti, da ga ne more ugrabiti morebitna programska zloraba. Zato podjetje upa, da ta očala ne bodo deležna sovražnih sentimentov, kot so jih bila Google Glass, a gotovo ne bo vsakdo ravnodušen, da ga na ulici snema Facebookov izdelek.