Tudi Meta bo zaračunavala za preverjene račune

Jurij Kristan

19. feb 2023 ob 21:00:59

Mark Zuckerberg je naznanil novo storitev za Facebook ter Instagram: naročnino Meta Verified, ki bo poleg statusa preverjenega računa vsebovala še nekaj dodatnih bonbončkov.

Govorice so se izkazale za resnične: Meta uvaja naročniško storitev Meta Verified, ki bo odslej poglaviten način za prejemanje modre kljukice, ki označuje uporabniške račune s preverjeno identiteto. O tem se je šušljalo od začetka meseca, ko so strokovnjaki našli njene sledove v programski kodi. Storitev bo stala 12 evrov mesečno v spletni različici in 15 evrov na telefonih ter veljala za Facebook ter Instagram hkrati. Preizkus se ta teden prične v Avstraliji in na Novi Zelandiji, zatem pa naj bi se hitro razširil še drugod po svetu. Potrjevanje istovetnosti bo potekalo s pomočjo predloženega osebnega dokumenta, poleg pa je podjetje priložilo še kupček dodatnih dobrot; med drugim hitro linijo do pomoči uporabnikom, prednostno obravnavo v primeru kraje identitete ali posnemanja, pa tudi "višjo vidnost objav", kar bo vsekakor zanimivo videti v praksi. Zuckerberg zatrjuje, da je to korak v smeri povečane varnosti na omrežjih in višje kvalitete vsebin.

Seveda se na tem mestu ne da izogniti ciničnemu komentarju o zaračunavanju za funkcije, ki bi morale biti brezplačne, posebno še v luči nedavne akrobatike, ki jo s preverjanjem računov na omrežju Twitter počne novi lastnik Elon Musk. Treba je sicer poudariti, da je Metina storitev kanec boljša od Twitterjeve, saj je preverjanje istovetnosti na višji ravni, poleg so dodatne storitve, obenem pa v podjetju pravijo, da stare kljukice ne gredo stran - te so doslej zvečine dobivale vplivne in medijske osebe. Pa vendarle. Opazno je, da si tudi Zuckerberg na vse kriplje prizadeva oblikovati nove načine pridobivanja denarja, da bi se lahko spopadel s splošnim padanjem prihodkov. Po tem, ko je velikan odpustil 11.000 ljudi, je Zuckerberg 2023 oklical za "leto učinkovitosti", oziroma varčevanja. To za štart pomeni, da se bo moral del organizacijskega kadra vrniti na inženirska mesta, toda očitno to ni dovolj.