Razširitev postopka Evropske komisije zoper Apple zaradi krnitve konkurence

Matej Huš

12. apr 2022 ob 07:20:43

Evropska komisija je že lani ugotovila, da Apple zelo verjetno krši pravila konkurenčnosti pri upravljanju svojega App Stora, kjer nepošteno izriva konkurenco na trgu pretočnih storitev za glasbo. Komisija bo po neuradnih podatkih Reutersa še razširila očitke in preiskavo zoper Apple, kar kaže na odkritje dodatnih ali resnejših nepravilnosti v preliminarni preiskavi.

Primer, ki ga je pred tremi leti sprožil Spotify, se vrti okrog provizij in omejevanja alternativnih načinov nakupa naročnin. Apple je tedaj vsem ponudnikom aplikacij v App Storu obračunaval 30-odstotno provizijo na vse nakupe, tudi nadaljnje nakupe v aplikaciji, hkrati pa Spotify na primer ni smel nuditi nižje naročnine kot v App Storu na svoji spletni strani (kjer provizije ni). Dodatne argumente je priskrbelo dejstvo, da na primer Uberju in podobnih teh provizij ni bilo treba plačevati, pa čeprav so se plačila izvajala neposredno v aplikaciji, ki je bila naložena z App Stora. Apple je seveda navedbe Spotifya in konkurentov zavrnil z besedami, da morajo za uporabo App Stora, ki jim je pomagal postati tako velik, pač plačati. A EU sploh ni bila edina, ki je sprožila postopke, sej preiskave potekajo tudi v ZDA in na Otoku.

Uradno Evropska komisija postopka ne komentira, a v naslednji tednih naj bi Applu poslala dodatno izjavo o nasprotovanju (supplementary statement of objections). To se zgodi, kadar Komisija v preiskavi odkrije dokaze, ki omogočajo razširitev obtožnice. Ob tem je treba dodati, da so sporne prakse po DMA (zakon o digitalnih trgih) nezakonite, a DMA bo začel veljati šele čez dve leti, za Apple pa bo torej relevanten leta 2024.