Zaradi izolacije Rusije težave v vesolju

Matej Huš

3. mar 2022 ob 08:39:03

Medtem ko zahodni tehnološki velikani obračajo hrbet Rusiji, tudi ta otežuje življenje nekaterih zahodnim podjetjem. OneWeb, ki gradi satelitsko internetno omrežje, uporablja Roskozmosove storitve za njihove izstrelitve in utirjenja, kar je po izbruhu vojne postalo precej bolj zapleteno. Na izstrelišču Bajkonur je raketa sojuz s 36 sateliti OneWeb, ki bi morala poleteti v soboto, a se to morda ne bo zgodilo.

Direktor Roskozmosa Dmitry Rogozin je v intervjuju na Twitterju dejal, da bo Rusija izvedbo izstrelitve zahtevala dodatna zagotovila in zaveze. Terja zagotovila, da sateliti ne bodo služili vojaškim namenom in da britanska vlada lastniško izstopi iz podjetja. OneWeb ne glede na izbiro izstrelišča - Bajkonur v Kazahstanu ali Francoska Gvajana - uporablja ruske rakete Sojuz. Z vsako izstreli 34-36 satelitov do popolnitve kosntelacije, ki bo v prvi fazi vsebovala 648 satelitov (trenutno jih je v orbiti 428). Britanska vlada je v podjetje vstopila leta 2020, ko je za 500 milijonov dolarjev prevzela večinski delež v podjetju in ga s tem tudi rešila pred bankrotom. Iz britanske vlade so že sporočili, da podjetja ne bodo prodali ne glede na ruske zahteve.

To niso edine vesoljske posledice spora med Rusijo in zahodnim svetom. S tem se je prekršilo nenapisano pravilo še iz časov hladne vojne, da v vesolju zemeljskih zamer ni. Rusija je že minuli teden iz Francoske Gvajane umaknila tehnično osebje, ki je skrbelo za izstrelitve rakete Sojuz. Čakajo dva para satelitov Galileo, infrardeči teleskop, EarthCARE in še nekaj drugih satelitov, ki bi morali biti izstreljeni v prihodnjih mesecih ali letih. Tudi satelit eRosita, ki je že na nebu, je začasno prenehal delovati, saj gre za nemško-rusko partnerstvo. Največji skupni projekt pa je gotovo Mednarodna vesoljska postaja, na kateri sodelujejo Rusi, Američani in drugi narodi. In Rusi so odgovorni za popravljanje tirnice s potisniki, sicer bo treščila na Zemljo (ali pa bo to moral početi kdo drug).