Zahodni tehnološki velikani obračajo hrbet Rusiji

Jurij Kristan

3. mar 2022 ob 08:38:43

Zahodna družbena omrežja in IT velikani so se po začetku napada na Ukrajino dokaj odločno lotili omejevanja ruske propagande, pospešeno zapirajo tudi svoje storitve v Rusiji.

Kaj kmalu po ruski invaziji na Ukrajino prejšnji četrtek je postalo jasno, da so Rusija in zahodna tehnološka podjetja na hitri poti v prepir. Vemo, da je vzhodna velesila v zadnjem desetletju postala eden poglavitnih proizvajalcev spletnih političnih dezinformacij, zato je bilo logično pričakovati, da bo ob začetku vojne sprostila potencial svojih internetnih trolov in skušala s propagandno vojno v spletnih objavah utrditi svoja stališča. Toda v nasprotju z nekaterimi preteklimi dogodki so bili tokrat Meta, Twitter in ostali na to odlično pripravljeni. Hitro so se lotili preverjanja informacij, ki so ob spopadu zaokrožile po omrežjih, kar ruskim organom seveda ni bilo preveč všeč, nakar so si udarci in protiudarci sledili z veliko naglico.

Že v petek je Rusija otežila dostop do Facebooka, ker se omrežje ni želelo odpovedati preverjanju objav državnih medijev. Dan zatem je podjetje najprej onemogočilo oglaševanje objav omenjenih ruskih medijev, nato pa na območju Ukrajine še omejilo njihov doseg. Tudi pri Twitterju so začasno onemogočili oglaševanje na območju Ukrajine in Rusije, medtem ko je slednja omrežje blokirala; bržkone predvsem zaradi tega, ker je na njem zelo lahko najti posnetke dejanskega dogajanja v Ukrajini, do katerega ruska javnost sicer nima dostopa, ker je objavljanje tamkajšnjih državnih medijev izjemno cenzurirano, tako da mnogo Rusov sploh ne ve, kako resen spopad poteka v sosednji državi. Obe omrežji sta se lotili tudi samih dezinformacijskih akterjev in odstranili več skupin, domnevno tudi iz Belorusije.

Google se je ruskih propagandnih medijskih kanalov lotil tako na področju oglaševanja, saj jim je na svojih platformah onemogočil prihodke iz naslova oglaševanja, kakor tudi na YouTubu, kjer sta bila blokirana RT in Sputnik. Omenjeni hiši so na piko vzeli tudi pri Microsoftu in ju odstranili z z MSN.com, videti pa je, da aktivno sodelujejo tudi pri kibernetski obrambi Ukrajine. Pri Applu so šli še malo dlje in prenehali s prodajo svojih izdelkov v Rusiji, bržkone pa bo na krajši rok še najbolj občutiti blokado servisa Apple Pay. Medtem se tako Apple kot Google omejevanja delovanja svojih nalinijskih trgovin v Rusiji lotevata zelo premišljeno: odstranila sta aplikacije propagandnih občil, puščata pa distribucijo komunikacijskih orodij, ki so zelo pomembna za tiste Ruse, ki želijo obiti državne medije in se poučiti o dejanskem stanju v Ukrajini.