Amazon bo satelitski internet postavljal s 3236 sateliti

Jurij Kristan

9. avg 2020 ob 18:39:27

FCC je Amazonu odobril lansiranje 3236 satelitov, s katerimi želi podjetje v projektu Kuiper vzpostaviti lastno storitev ponudbe internetne povezave preko satelitov.

Ko gre za megakonstelacije satelitov - to je, na tisoče naprav - ki bodo na Zemljo pošiljali internetni signal, je SpaceX s sistemom Starlink daleč najdlje in tudi najbolj polni časopisne stolpce. Ravno v petek zjutraj je v orbito poletel nov Falcon 9, ki je število satelitov povečal na 597. Muskova vesoljska firma se tako nezadržno približuje prvemu testiranju servisa, do katerega naj bi prišlo jeseni v ZDA. Obenem so pred dnevi ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) zaprosili za povečanje števila licenc za terminale - se pravi antene, s katerimi bodo uporabniki lovili signal - v ZDA z enega na pet milijonov. Pravijo namreč, da se je od srede junija, ko so odprli registracije na Starlinkovi spletni strani, tam prijavilo že 700.000 ljudi, ki jih storitev zanima.

Toda hkrati napredujejo tudi poglavitni tekmeci, kot je Amazonov Project Kuiper. Pred dnevi jih je osrečilo sporočilo iz FCC, da so jim odobrili lansiranje predvidenega števila satelitov: 3236 naprav. Je pa poleg nekaj drobnega tiska. Amazon mora v šestih letih v tirnice spraviti vsaj polovico naprav, do srede leta 2029 pa vse. Sateliti bodo sicer vtirjeni v krožnice na višinah 590 km, 610 km in 630 km, kar je primerljivo s SpaceXovimi, ki so na približno 550 kilometrih. Za pošiljanje podatkov na Zemljo bodo uporabljali frekvence med 17,7 GHz in 20,2 GHz, v obratni smeri pa med 27,5 GHZ in 30 GHz. Ker zasnova Amazonovih satelitov še ni dokončna, bo podjetje ob njihovem finalnem dizajnu potrebovalo vsaj še eno FCCjevo odobritev, ki bo zadevala predvsem varnostne dejavnike. Firma je napovedala, da bo za program namenila deset milijard dolarjev, ni pa še jasno, ali bodo za lansiranja čakali na razvoj lastnih raket Blue Origina ali uporabili konkurenčne ... se pravi SpaceXove.

Poleg omenjenih akterjev je v igri še vedno britansko podjetje OneWeb. V vesolju ima trenutno že 74 satelitov, a je med koronsko krizo zašlo v finančne težave in sprožilo prisilno poravnavo. Julija ga je odrešil vložek konzorcija britanske vlade ter indijskega telekoma Bharti Global.