Proces v sporu med Epicom in Applom vnovič dobiva zagon

Jurij Kristan

29. jan 2022 ob 19:46:31

Vrsta organizacij in ameriških zveznih držav je s pismi podpore stopila v bran Epic Games v pritožbi na lansko razsodbo v sporu z Applom glede domnevnega monopolističnega obnašanja Cupertina na App Storu.

Lanskega septembra smo dobili razsodbo v odmevnem sodnem procesu, kjer sta si nasproti stala Epic Games in Apple. Igričarski založnik je velikana iz Cupertina tožil z očitkom, da na svoji nalinijski trgovini App Store preveč omejuje možnosti za plačila, ki lahko potekajo zgolj skozi Applove kanale, pri čemer ta zase zahteva zajeten "davek" v višini 30 odstotkov. Zato v Epicu pravijo, da je Applovo postopanje monopolistično. S trditvijo se je sodnica Yvonne Gonzalez Rogers strinjala le v manjši meri: po tej razsodbi nižjega sodišča Apple razvijalcem aplikacij za App Store res ne sme več omejevati oglaševanja in usmerjanja na zunanje plačilne kanale, toda v preostalih devetih od desetih točk obtožnice je Epic potegnil kratko; na primer pri višini dajatve ali pravici do lastne trgovine v okviru Applovih mobilnih platform. Pa tudi pri edini postavki, kjer je Apple izgubil, se trenutno vrši samostojen sodni proces, v katerem je Cupertino uspel doseči, da se izvajanje določila zamakne do konca pritožbenih procesov.

V Epicu so se na opisano razsodbo pritožili nemudoma, v Applu mesec dni pozneje. Konec preteklega tedna se je pokazalo, katera od sprtih strani v industriji in pravni stroki načeloma uživa višjo podporo. 35 ameriških generalnih državnih tožilcev je vložilo pismo podpore (amicus brief), v katerem opozarjajo, da čeprav Apple morda res neposredno ne krši protimonopolne zakonodaje, pa se obnaša v monopolistični maniri, zato da je razsodba Gonzalez Rogersove kratkovidna, ker Shermanov zakon tolmači na način, ki naj bi Applu omogočil izkoriščanje sodbe za monopolistično obnašanje. Posledično naj bi bila razsodba slaba za področje IT industrije. Podobna pisma so objavili tudi v Electronic Frontier Foundationu, pa Microsoftu, kjer so že od začetka procesa trdni zavezniki Epica. Malo manj določno je pismo antitrustovskega oddelka ameriškega pravosodnega ministrstva, v katerem je zapisano, da se sicer ne postavljajo na nikogaršnjo stran, a je iz njega razbrati podobno skrb kot iz objave državnih tožilcev - da je veljava Shermanovega zakona v nevarnosti. Pred Applom je tako v tem oziru še stresno obdobje; ne gre pa pozabiti še tega, da nanje podobni očitki letijo tudi drugod po svetu - pred dnevi jih je Nizozemska oglobila zaradi sorodnih obtožb glede App Stora.

V Cupertinu navkljub temu ostajajo neomajni in menijo, da bo pritožba odločena v njihovo korist ter poudarjajo, da je obstoječa politika App Stora nujna za "zagotavljanje varnega nalinijskega okoliša".