Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Matej Huš

24. jan 2022 ob 21:21:30

Nizozemska agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je Applu izrekla pet milijonov evrov globe, ker je z omejevanjem dostopa do alternativnih plačilnih sistemov v aplikacijah na App Storu nezakonito omejeval konkurenco. ACM je kršitve preliminarno ugotovil že avgusta lani in uradno še decembra lani, ko je sodišče del avgustovske odločbe razveljavilo. Ker Apple kršitev ni odpravil, je ACM sedaj grožnjo uresničil in izrekel napovedanih pet milijonov evrov globe. Če Apple kršitve ne bo odpravil, bo kazen vsak teden zrasla za novih pet milijonov evrov do največ 50 milijonov evrov.

V konkretnem primeru gre za aplikacije za zmenke (dating apps), ki so na voljo v App Storu. Nekatere aplikacije terjajo plačilo naročnine, ki pa jo Apple zahteva prek svojega plačilnega sistema, od katerega vzame 15 ali 30 odstotkov provizije. Ponudniki aplikacij ne smejo v njih niti omeniti, da obstaja možnost plačila izven App Stora, kar je nepošten pogoj, meni Nizozemska. Applove spremembe po avgustovski odločitvi niso bile zadostne, saj še vedno od ponudnikov aplikacij zahteva, da bodisi uporabnike preusmerijo na plačilni sistem izven aplikacije bodisi na alternativnega. V posamezni aplikaciji bi moralo biti dovoljeno oboje.

Apple je v zadnjem fiskalnem letu ustvaril 366 milijard dolarjev prihodkov in 95 milijard dolarjev dobička. Globa v višini 0,005 % dobička v Cupertinu ne bo povzročila veliko sivih las.