Moderna in Pzifer/BioNTech začela teste cepiva proti omikronu

Matej Huš

28. jan 2022 ob 18:02:47

Ena izmed pomembnih prednosti cepiv mRNA je njihova hitra prilagodljivost, saj za posodobitev načeloma zadostuje zamenjava nukleotidnega zaporedja. Medtem ko v preteklosti pojav novih različic SARS-CoV-2 ni terjal razvoja novega cepiva, so po pojavu omikrona farmacevtska podjetja iz različnih razlogov izdelala tudi posodobljena cepiva. Pfizer in BioNTech sta klinične teste cepiva proti omikronu začela v torek, Moderna pa dan pozneje.

Pfizer in BioNTech sta svoje cepivo v drugi fazi začela preverjati na zdravih kandidatih, ki so stari od 18 do 55 let. V preizkusu sodeluje 1420 ljudi, in sicer jih je 615 že prejelo dva odmerka starega cepiva in bodo prejeli še enega ali dva odmerka novega cepiva, 600 jih je prejelo že tudi poživitveni odmerek in bodo sedaj prejeli še enega ali dva odmerka novega cepiva, 205 pa jih še ni bilo cepljenih in bodo prejeli tri odmerke novega cepiva. Moderna bo v drugi fazi cepivo preizkušala na 600 posameznikih, izmed katerih jih je polovica prejela dva odmerka starega cepiva, polovica pa tudi poživitvenega. Vsi bodo prejeli en odmerek novega cepiva.

Podjetja so nova cepiva začela razvijati, ko je postalo jasno, da obstoječa cepiva pred okužbo ščitijo sorazmerno slabo. Različica omikron po prvih podatkih ne povzroča hujšega poteka bolezni kakor delta, temveč pri starejših ljudeh celo blažjega. Kaže pa, da so otroci manj odporni nanj kakor na delto. Raziskave so pokazale, da dva odmerka starega cepiva ne ščitita pred simptomatično okužbo, poživitveni odmerek pa že. Žal ne kaže, da bi bilo moč doseči sterilizirajočo imunost, zato se virus še naprej širi.