Prihaja tretja vrsta cepiv proti covidu-19

Matej Huš

14. jun 2021 ob 23:14:59

Podjetje Novavax je sporočilo rezultate klinične študije, s katero so preverjali učinkovitost svojega cepiva proti covidu-19. V študiji je sodelovalo 30 tisoč Američanov in Mehičanov, ki so prejeli dva odmerka cepiva NVX-CoV2373 ali placebo. Cepivo je bilo 90,4-odstotno uspešno pri preprečitvi pojava bolezni covid-19. Cepivo Novavax uporablja drugačno tehnologijo od Pfizerja in Moderne (mRNA) ali AstraZenece in Janssena (vektorsko cepivo).

V cepivu NVX-CoV2373 je imunogena sestavina maščobni nanodelec, na katerega so pripeti proteini S (spike), ki jih ima tudi virus za pripenjanje in vstop v celico. Za razliko od odobrenih cepiv, ki prisilijo naše celice v izdelavo tega proteina, da se potem imunski sistem odzove nanj, je v Novavaxu ta protein že prisoten. Pridobivajo ga iz celične kulture Sf9 iz vešč, ki jo okužijo z bakulovirusom, ki ima vgrajen genski zapis za protein S. Ta virus potem celično kulturo prisili v množično proizvajanje proteina S, ki ga po koncu gojenja izolirajo. Po pripenjanju na maščobni nanodelec je cepivo nared. Cepivu je dodan še adjuvans, ki ojači imunski sistem.

V zadnji študiji, ki so jo izvedli v Severni Ameriki, so zabeležili 63 primerov covida-19 v skupini s placebom in 14 v cepljeni skupini, ki pa je bila dvakrat večja. Vsi primeri srednje težkega ali zelo težkega poteka bolezni so nastopili v skupini s placebom, torej cepivo zelo dobro ščiti pred komplikacijami. Tudi pri starejših ljudeh, ki so bolj ogroženi, je bilo cepivo 91-odstotno učinkovito. Pri cepivu niso zaznali resnih stranskih učinkov. Če ti obstajajo, so torej tako redki, da jih testiranje na 30 tisoč ljudeh ne more odkriti. Severnoameriška študija je potekala, ko se je širila britanska različica virusa. Rezultati študije, ki je potekala v Veliki Britaniji in Južni Afriki, so bili objavljeni že januarja in kažejo podobno učinkovitost.

Usoda cepiva Novavax pa ostaja negotova. V ZDA so si zagotovili dovolj že odobrenih cepiv, da precepijo celotno prebivalstvo. To seveda ne pomeni, da bo Novavax nepotreben, mu pa otežuje življenje. Če bo namreč katero izmed cepiv, ki so doslej vsaj pogojno registrirana (emergency use authorisation), pridobilo polno registracijo, ne bo več možno pogojno registrirati novih cepiv. Ta možnost je na voljo le, kadar obstaja bolezen, za katero še ni primernega cepiva (ali zdravila). To pomeni, da bo moral Novavax pred registracijo skozi celoten postopek. To je navsezadnje tudi zelo pomembno, saj bo Novavax sodeloval v programu COVAX, kjer bodo zagotovili 1,1 milijarde odmerkov cepiv za revnejše države.