Nvidiin prevzem ARM-ja nemara tveganje za britansko nacionalno varnost

Matej Huš

16. nov 2021 ob 20:57:59

Britanska vlada je po napovedih začela podrobno preiskavo predlaganega posla, v katerem bi Nvidia prevzela britansko podjetje ARM. Dobrih 54 milijard dolarjev vreden posel bo še podrobneje pod lupo, saj je ministrica za digitalizacijo Nadine Dorries napovedala začetek druge faze preiskave prevzema. Ne gre le za vprašanje varovanja konkurence, temveč bodo temeljito preverili posledice za nacionalno varnost. Že julija je agencija za konkurenco izrazila odločne pomisleke glede prevzema.

V pismu vsem strankam v postopku so z ministrstva sporočili, da je zaradi vseprisotnosti tehnologije ARM dostopnost (zanesljivost, predvidljivost) intelektualne lastnine ARM nujna za nacionalno varnost. Z drugimi besedami to pomeni, da novi kupec ne sme imeti možnosti omejevati uporabe intelektualne lastnine, ki bi škodovala Britancem. Po ministričinih besedah ima ARM v globalni dobavni verigi edinstveno mesto, zato je treba natančno preučiti posledice morebitnega prevzema. Naprave na tehnologiji ARM se uporabljajo v pametnih telefonih, televizorjih in drugih napravah, kjer je varčnost pomembnejša od hitrosti.

Trenutno je ARM v lasti japonskega konglomerata SoftBank, prevzem pa bi bil eden največjih v zgodovini. Pomislekov nimajo le Britanci, temveč ga motrijo tudi v EU in na Kitajskem. Zdaj je že jasno, da Nvidia prvotne časovnice ne bo ujela, a še niso obupali. Britanska preiskava bo trajala do maja, evropska pa do sredine marca.