Microsoft kupil LinkedIn

Matej Huš

13. jun 2016 ob 20:05:09

Čisto sveža in presenetljiva novica prihaja iz Redmonda, kjer so danes sporočili, da bo Microsoft kupil LinkedIn. Programski gigant bo za družabno omrežje, ki se uporablja v poslovne namene, odštel 26,2 milijarde dolarjev. To pomeni, da bodo za delnico odšteli 196 dolarjev, kar predstavlja 50-odstotno premijo glede na ceno v petek, ko se o prevzemu še ni vedelo nič. Microsoft bo podjetje kupil z denarjem, torej ne bo šlo za nobeno zamenjavo delnic ali kaj podobnega. LinkedIn bo obdržal svojo blagovno znamko in bo tudi znotraj Microsofta živel kot precej samostojna enota znotraj oddelka Productivity and Business Processes. Jeff Weiner, ki je trenutno izvršni direktor LinkedIna, bo ostal vodja. Dogovor sta potrdila oba upravna odbora.

LinkedIn je nastal leta 2003, leta 2011 pa je podjetje začelo kotirati na borzi. Tedaj so delnice prodajali po ceni 45 dolarjev, cena pa se je že prvi dan trgovanja povzpela do 121 dolarjev, dan pa zaključila pri 95 dolarjih. Potem je šla potem navzgor in navzdol, saj smo vmes videli vrednosti od 63 pa do 260 dolarjev. Februarja letos so na primer delnic LinkedIna izgubile skoraj polovico vrednosti v enem dnevu, saj investitorji niso bili zadovoljni s poslovnimi rezultati podjetja.

Prevzem LinkedIna je največji Microsoftov posel pod taktirko novega izvršnega direktorja Satye Nadelle, ki podjetje vodi od leta 2014. Zakaj se je Microsoft odločil za LinkedIn, iz polikane in posladkane izjave za javnost ne moremo razbrati. Nadella je dejal, da lahko skupaj sodelujejo pri rasti LinkedIna, Officea 365 in Dynamicsa. Weiner pa je dejal, da jim bo kombinacija Microsoftovega oblaka in LinkedInovega omrežja omogočila spremeniti delovanje sveta. Reid Hoffman, eden izmed soustanoviteljev LinkedIna, pravi, da gre za ponovno rojstvo podjetja in izredno priložnost.