Na Otoku bodo preizkusili štiridnevni delovnik

Matej Huš

18. jan 2022 ob 20:05:04

Približno trideset podjetij - med njimi je najbolj znan verjetn Canon - v Veliki Britaniji bo preizkusno sodelovalo v shemi, ki jo koordinira novozelandska neprofitna organizacija 4 Day Week Global. Preizkus bo trajal šest mesecev in v tem času bodo zaposleni delali štiri dni na teden, prejemali pa bodo nespremenjeno plačilo. Raziskavo bodo spremljali raziskovalci z Univerze v Oxfordu, Univerze v Cambridgeu in Boston Collegea. To ni prvi tovrstni pilotni preizkus.

Zaposleni, ki bodo udeleženi v preizkusu, naj bi obdržali 100 odstotkov dosedanje storilnosti, za kar bodo delali le štiri dni. Poleg britanskih podjetij bodo letos preizkuse izvedli še na Irskem, v ZDA, Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Uradni rok za prijavo v program za podjetja je konec marca, nato pa bodo izobrazili vodje in zaposlene ter postavili metrike, s katerimi bodo ocenjevali uspešnost. Preizkus bo trajal od junija do decembra, ko bodo zaposleni delali 32 ur za isto plačilo kot doslej.

Krajši delovni ni nova zamisel niti nepreizkušena. Najobsežnejši preizkus so izvedli na Islandiji, kjer je potekal med leti 2015 in 2019 ter vključeval 2500 zaposlenih v več branžah (šolstvo, zdravstvo, uradništvo). Ugotovili so, da krajši delovnik pozitivno vpliva na zaposlene. Novost se je tako prijela, da večina Islandcev še danes dela štiri dni na teden. Tudi ko je Microsoft na Japonskem preizkusil štiridnevni delovnik, so bili rezultati izjemno vzpodbudni. Kljub krajšemu delovniku je storilnost zrasla za 40 odstotkov, k čemur je pomagalo tudi manj sestankov. V Silicijevi dolini v ZDA je sicer veliko zaposlenih izgorelih, zato se v zadnjem času več govori in dela pri preprečevanju tega pojava. Štiridnevni delovnik je eden izmed načinov, ki preprečuje izgorelost in ima vrsto pozitivnih učinkov na zaposlene, ob primerni izvedbi pa v številnih sektorjih izpad produktivnosti ni linearen. Vpliv na gospodarstvo pa je kompleksen, saj več prostega časa po drugi strani pomeni tudi več možnosti za trošenje v drugih sektorjih.