Poldrugo leto pozneje britanska podjetja iz eksperimenta vztrajajo pri štiridnevnem delovniku

Matej Huš

22. feb 2024 ob 19:37:44

Pred dobrim letom dni se je v Veliki Britaniji končal šestmesečni preizkus, v katerem je sodelovalo 61 podjetij, ki so začasno uvedla štiridnevni delovnik. Več kot leto dni pozneje jih je polovica spremembo trajno uveljavila, kar 89 odstotkov pa jih trenutno še deluje s štiridnevnim delovnikom. Več kot polovica menedžerjev in direktorjev je dejala, da je uvedba krajšega delovnika pozitivno vplivala na podjetje.

Izboljšalo se je počutje zaposlenih, v polovici primerov se je zmanjšala fluktuacija kadra, tretjina pa jih je laže našla nove sodelavce. V 46 odstotkih sta se produktivnost in količina opravljenega dela celo povečali. Zaposleni so bili nad novostjo še bolj navdušeni. Kar 96 odstotkov je opazilo pozitivne učinke na svoje zasebno življenje, 86 odstotkov jih je bolje delalo, 38 odstotkov pa jih meni, da je tudi celotno podjetje postalo učinkovitejše. V praksi se je delovnik skrčil za 6,6 ure na 31,6 ure, večinoma so zaposleni dobili celoten peti dan prosto. Nekatera podjetja so za vse zaposlene odredila isti prosti dan, druga so uvedla rotacijo.

Največ težav so imela podjetja, ki delajo s strankami ali drugimi podjetji, kjer štiridnevni delovnik ni norma. Težave so se pojavile tudi, kjer obremenitev ni bila enakomerna in so nekateri zaposleni to možnost imeli, drugi pa ne. Najbolje se je sprememba obnesla v podjetjih z jasno in dobro skomunicirano strategijo prehoda, kjer so ustrezno prilagodili vse poslovne procese.

Raziskovalci z univerz v Cambridgeu, Salfordu in z Bostona Collegea priznavajo, da je bil vzorec sicer majhen. Po drugi strani pa jih je pozitivno presenetilo, da so tudi dobro leto po zaključenem eksperimentu pozitivne spremembe še vedno opazne.