Samsung predstavil nove monitorje linije Odyssey

Jurij Kristan

3. jan 2023 ob 08:08:28

Pri Samsungu so najavili nova člana serije igričarskih zaslonov Odyssey - prenovljenega Neo G9 in pa OLED G95SC, s čimer nadaljujejo trend raztegovanja že tako velikanskih naprav.

V četrtek se začenja letošnji lasvegaški sejem CES in čeprav naj bi večina tiskovnih konferenc potekala šele v sredo, skušajo nekatera podjetja z najavami malo prehiteti in ukrasti nekaj pozornosti. Prvi med njimi Samsung, kjer so predstavili novosti med prestižnimi izvedenkami svojih zaslonov. To v prvi vrsti pomeni linijo Odyssey, kjer najdemo najbolj predimenzionirane igričarske monitorje. Na vrhu je Neo G9, ki ga vsakič tradicionalno malo posodobijo. Letošnja različica bo tako zrejena na kar 57 palcev, z ukrivljenim panelom ločljivosti 7680×2160 - se pravi, gre za zaslon razmerja 32:9. Z njim so sicer podražili že lanskega novembra na AMDjevi predstavitvi grafičnih kartic arhitekture RDNA 3, kjer smo prvič lahko videli nenavadno oznako "8K", ki je seveda zavajajoča, saj ima zaslon le pol toliko pik kot dejanska 8K televizija. Panel je tipa Mini LED, z osveževanjem 240 Hz in podporo standardu HDR 1000, dosti več pa o njem še ni znanega.

Druga veja Odysseyjev so tisti s tehnologijo QD-OLED, kjer bosta na sejmu dve novosti. Eno v bistvu že poznamo, saj so Odysseyja OLED G8 prvič pokazali na lanskem sejmu IFA, medtem ko se sedaj začenja dejanska prodaja. Gre za ultrawide napravo ločljivosti 3440×1440, se pravi s prvim Samsungovim igričarskim panelom tipa QD-OLED, kakršnega ima Alienware AW3423DW. Novinec pa je 49-palčni Odyssey G95SC, z razmerjem 32:9 in ločljivostjo 5120×1440, kar je bil pričakovan nov tip Samsungovega panela. Tudi ta naj bi zmogel 240 hercev osveževanja in standard HDR True Black 400. Datuma prihoda in cene tudi zanj še ne poznamo. Samsungova tehnologija QD-OLED je sicer glavna tekmica LGjevemu klasičnemu tipu igričarskih OLED panelov, ki jih bodo na Cesu nosili izdelki večine ostalih proizvajalcev, letos v izvedenkah z 240 Hz osveževanja.