Težki časi za rudarje kriptovalut

Matej Huš

6. jan 2022 ob 19:52:26

Potem ko je lani Kitajska praktično prepovedala kriptovalute, so se rudarji množično preselili v Kazahstan. A tam imajo ta teden povsem drugačne težave, zaradi česar je rudarjenje onemogočeno. Zaradi pomanjkanja elektrike pa ga preganjajo tudi drugod, denimo na Kosovu in Islandiji.

V Kazahstanu so izbruhnili protesti zaradi rasti cen energentov, ki so eskalirali v nasilje. Medtem ko je Rusija v državo napotila svoje enote, da bi pomagale obvladati protestnike, so oblasti ugasnile dostop do interneta. To so storile na dovolj nizkem nivoju, da niti uporaba VPN-ja ne pomaga. To pa predstavlja težavo za rudarje kriptovalut, ki potrebujejo dostop do interneta. Lanskega avgusta, po kitajski prepovedi, je Kazahstan predstavljal 18 odstotkov vse računske moči, kar je 10 odstotnih točk kot pred prepovedjo. Po kazahstanskem odklopu je računska moč v večjih skupinah (AntPool in F2Pool) padla za 14 odstotkov. Kazahstan je sicer že lani napovedal, da bo preganjal neregistrirane rudarje, ki porabljajo okoli 1,2 GW energije, medtem ko je registriranih le 0,6 GW. Skupno se za rudarjenje v Kazahstanu porabi okoli osem odstotkov vse električne energije.

Na Kosovu pa so rudarjenje kratko malo prepovedali, ker imajo težave z zagotavljanjem zadostnih količin električne energije. Gospodarska ministrica Artane Rizvanolli je dejala, da bodo organi pregona iskali rudarje in jih preganjali. Na Kosovu je bilo v zadnjem času rudarjenje zaradi nizkih cen električne energije zelo popularno, a so izpadi termoelektrarn (90 odstotkov električne energije pridobivajo iz lignita) in podražitev energije na trgu enačbo obrnili. Že decembra so razglasili izredne razmere, ki omogočajo netržne ukrepe pri energentih.

Tudi na Islandiji se soočajo s pomanjkanjem električne energije, zato je distributer Landsvirkjun nekaterim industrijskim odjemalcem že decembra znižal dobavo. Gre za kombinacijo rekordnega povpraševanja, nizkih vodostajev in izpada elektrarne. Predvsem pa zavračajo prošnje za vzpostavitev novih centrov za rudarjenje kriptovalut.