Španija omejuje oglaševanje kriptovalut, na Kosovo po prepovedi razprodaja opreme

Matej Huš

17. jan 2022 ob 20:42:57

Španija je napovedala ostro regulacijo oglaševanja kriptovalut in z njimi povezanih produktov, kar vključuje tudi družbena omrežja in vplivneže (influencers). Njihova agencija za trg vrednostnih papirjev CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) bo organizirala tudi velike kampanje, v katerih bo prebivalstvo opozarjala na tveganja, ki jih prinaša nakup tovrstnih instrumentov.

Španska vlada je sporočila, da bodo morali oglaševalci in podjetja vsaj 10 dni pred oglasno kampanjo obvestiti CNMV, če bo kampanja merila na več kot 100.000 ljudi. CNMV bo spremljal oglase in odredil, da se morajo vanje vključiti opozorila o tveganjih. Pravila veljajo tudi za vplivneže na družbenih omrežjih, ponudnike storitev in tudi oglaševanje v imenu tretje osebe. Spomnimo, ko je nogometaš Andres Iniesta novembra na Twitterju samo omenil eno izmed kriptomenjalnic, CNMV takoj reagiral in ga opozoril, da se mora pred nakup kriptovalut natančno poučiti o njih in da to svetujejo tudi drugim ljudem.

Tudi Singapur se je pridružil državam, ki omejujejo oglaševanje kriptovalut. Regulator MAS (Monetary Authority of Singapore) je izdal nove smernice o digitalnih žetonih, ki prepovedujejo oglaševanje kriptovalut in z njimi povezanih storitev. Prepoved velja za vse, ki imajo kakršnokoli prisotnost v državi, vključno z vplivneži. Oglaševanje je dovoljeno le na uradnih straneh ponudnikov, prek njihovih uradnih profilov na družbenih omrežjih in na uradnih aplikacijah. Razlog je izjemno tveganje, ki ga prinaša trgovanje in vlaganje v kriptovalute.

Še precej strožje pa je na Kosovu, kjer je zaradi energetske krize rudarjenje prepovedano. Ljudje, ki so še nedavno nakupili opremo za rudarjenje, to sedaj poceni prodajajo. Zaradi redukcij električne energije in prepovedi rudarjenja je izbruhnila prava panika, zato se je začela razprodaja. Končuje se tudi obdobje poceni električne energije, ki je bila na Kosovu zaradi termoelektrarn na domači lignit in vladnih subvencij cenejša kot drugod v Evropi. V severnem delu države, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, pa zaradi nepriznavanja države niso plačevali električne energije, in prav tam se je najbolj rudarilo. Zaradi pomislekov glede tratenja energije in nestabilnosti kriptovalut so rudarjenje prepovedali tudi na Kitajskem, v Islandiji odslovijo nove rudarjenje, v Kazahstanu pa so imeli zaradi političnih razlogov težave z internetno povezljivostjo.