Kitajska prepovedala kriptovalute

Jurij Kristan

24. sep 2021 ob 22:15:13

Boj kitajskih oblasti s kriptovalutami je dosegel zaključno stopnjo, kajti deset poglavitnih državnih regulatorjev je v skupni izjavi prepovedalo kakršnokoli dejavnost v zvezi z njihovimi transakcijami ali rudarjenjem.

Kitajska komunistična partija je pred osmimi leti prvič dala vedeti, da bo skušala omejevati in regulirati kriptovalute in od tedaj se je zanka postopoma vse bolj zategovala. Leta 2017 je odredila prepoved initial coin offeringov, letošnjega maja je poslovanje s kriptovalutami prepovedala finančnim institucijam, junija pa tudi kakršnokoli procesiranje tovrstnih transakcij. Takrat se je tudi pričelo resno šušljati o realnosti končne faze, torej popolne prepovedi kriptovalut na kitajskih tleh - in ta je bila sprožena danes. Deseterica največjih finančnih regulatorjev, med njimi kitajska centralna banka, je v skupni izjavi zapovedalo popolno prepoved kakršnihkoli dejavnosti v zvezi s transakcijami kriptovalut in njihovim rudarjenjem na kitajskih tleh ter se zavezalo k "popolnemu izkoreninjenju" takšne aktivnosti - se pravi, da jo bodo v resnici preganjali.

Pri tem naj bi roka kitajskega aparata segla tudi do kitajskih državljanov v tujini, ki se ukvarjajo s takšno dejavnostjo, na primer sodelavcev menjalnic in borz. V tem hipu je skrajnejša faza bržkone le še tista, ko se kriminalizira že samo posedovanje kriptokovancev, kar po interpretacijah odlokov sodeč še ni nastopilo. Bitcoin je po novici v enem dnevu izgubil slabo desetino vrednosti, padec beležijo tudi druge kriptovalute. Toda ta ni tako velik kot majski, saj se je industrija spričo nenehnega pritiska kitajskih oblasti v zadnjem času že precej uspešno umaknila iz države, tako da izpostavljenost največjih borz in menjalnic ni več tako velika, da bi jih takšni ukrepi bistveno spodnesli. Tudi rudarji so se že preselili, denimo v Kazahstan, ki postaja nova meka.

Kitajska za ukrepe vnovič navaja že znane razloge - da gre za nezanesljive finančne mehanizme, ki povzročajo nestabilnost, promovirajo kriminal in pomenijo hudo obremenitev za okolje. In še vedno velja, da so resnični razlogi bržkone predvsem v tem, da je kriptovalute težje regulirati, kot bi si komunistična partija želela. V tem trenutku se ukvarja s pretečim zlomom lastnega nepremičninskega trga in dodatne volatilnosti ne potrebuje, na noge pa postavlja tudi lastno digitalno valuto, digitalni juan.