Teleskopu James Webb kaže odlično

Matej Huš

5. jan 2022 ob 13:46:15

Vesoljskemu teleskopu James Webb, ki je svojo pot proti točki L2, ki je 1,5 milijona stran od Zemlje, pričel na božič, kaže odlično. Vse plasti sončnega ščita so se uspešno razpele, tako da je teleskop pripravljen na ohlajanje do -233 °C, preden bo začel delovati. Teleskop je sicer še vedno na poti, saj je prepotoval dobrih 940.000 kilometrov. Trenutno se giblje s hitrostjo 1800 kilometrov na uro, temperatura na njem pa sega od 60 °C na sončnem ščitu do -194 °C na osojnih instrumentih.

Najnevarnejši in najbolj tvegani deli misije so mimo. Najprej so inženirji roke vili na božič, ko so teleskop izstrelili z raketo Ariane 5. Toda v vesolje seveda ne moremo poslati razpetega teleskopa, zato so ga pazljivo zložili in pripravili večdnevni mehanizem razpenjanja. Kakršnakoli napaka bi že lahko trajno onesposobila ali vsaj resno ohromila teleskop, ker stotisoče kilometrov od Zemlje pač ni nikogar, ki bi ga lahko podrezal. Razpenjanje sončnega ščita je bil pomemben trenutek, je povedal projektni menedžer iz NASE Bill Ochs, ki ob tem dodaja, da je pred ekipo še veliko dela, a si vseeno že lahko čestita. Ščit, ki so ga razpeli, meri toliko kot teniško igrišče in ga sestavlja pet plasti. Njegova naloga je zavarovati instrumente pred sončno toploto, saj jo potrebujejo zgolj sončne celice, medtem ko morajo biti instrumenti čim hladnejši.

Razpiranje bi sicer moralo potekati že pred dvema dnevoma
, a je bilo vmes novo leto, potem pa so morali inženirji rešiti še nekaj manjših zapletov. Ti so ob tako kompleksnih misijah pričakovani. Prva težava so bili motorji za razpenjanje, na katere je sijalo sonce, zato so bili prevroči. Teleskop se je moral zato najprej malce obrniti. Temperatura 54 °C je bila še vedno znotraj dovoljenih mej (67 °C), a več od načrtovane. V vesolju pač želijo čim več rezerve. Drugo težavo so predstavljali paneli sončni celic, ki so zato dajali manj energije od načrtov. Tudi to so popravili.

V nadaljevanju bo teleskop razprl še dele zrcala, s katerim bo dejansko lovil svetlobo iz zgodnjih let vesolja. Ali je to uspelo, bomo videli čez kakšen teden.