Teleskop James Webb se je zadosti ohladil

Matej Huš

15. apr 2022 ob 07:17:41

Za razliko od večine strojev, ki se morajo na optimalno delovno temperaturo ogreti, se je moral vesoljski teleskop James Webb ohladiti. Včeraj je primerno temperaturo dosegel še zadnji instrument, ki se imenuje MIRI (Mid-Infrared Instrument). S temperaturo -267 °C (oziroma 6,4 K) je nared za delo. To temperaturo je najverjetneje dosegel že minuli teden, a so pred objavo počakali na potrditev. Teleskop ima torej ustrezen termični dizajn. S tem je teleskop nared za meritve, saj ima vse instrumente pripravljene, pa tudi sam je na primerni lokaciji -- v orbiti okrog točke L2 glede na Zemljo in Sonce.

MIRI bo omogočal opazovanja v srednjem delu IR-spektra, ki z Zemlje niso možna, ker atmosfera ta del spektra absorbira. MIRI pa je zanimiv tudi zato, ker je kljub arktičnemu mrazu v vesolju dodatno aktivno hlajen. Ostali instrumenti na teleskopu so povsem zadovoljni s temperaturami 34-39 K, medtem ko je skozi MIRI tekel tekoči helij. Razlog, da mora biti MIRI tako hladen, je preprost. Srednji del spektra IR je dovolj velikih valovnih dolžin (4-28 mikronov), da ga izsevajo tudi običajna "hladna" telesa. Če želi teleskop karkoli videti, mora lastne interference omejiti, kar se stori z ohlajanjem. Pri tem je zanimivo, da temperatura vesolja, ki znaša 2,7 K, ne omogoča pasivnega hlajenja na 6,4 K. Aktiven instrument že sam po sebi oddaja dovolj energije, da se sčasoma segreva. Zato ima sistem črpalk, cevi in ventilov, ki po njem vodijo tekoči helij. Kriohladilnik je zaprt sistem, ki lahko deluje celotno življenjsko dobo satelita.

MIRI ni edini instrument na teleskopu, temveč eden izmed štirih. Nekaj podobnega je počel že Hubblov teleskop, a je James Webb naprednejši. Ko bo MIRI polno obratoval, se nadejamo posnetkov oddaljenih objektov v vesolju, trenutno pa deluje v testnem načinu.