Kateri bo pravi bitcoin?

Matej Huš

21. mar 2017 ob 07:35:16

V svetu bitcoin se spet zelo na glas govori o razdelitvi na dve nezdružljivi veji (fork), česar smo se bali že pred dvema letoma. Glavni problem je velikost bloka, ki je v originalnem bitcoinu omejena na megabajt, kar se je spričo čedalje večjega števila transakcij izkazalo kot nezadostno. Bitcoin Core se imenuje originalna implementacija bitcoina, ki to omejitev ohranja, medtem ko je Bitcoin Unlimited verzija, ki omogoča poljubno nastavljivo velikost blokov. Za zdaj sta veji še združeni, a če se zgodi fork, bomo dobili dva bitcoina.

Kateri bo zmagal in postal pravi naslednik bitcoina, pa je odvisno od vrste dejavnikov. Naivno bi pomislili, da bo zmagal tisti, ki ga podpira večje število rudarjev, a zgodba ni tako preprosta. Bitcoin sestavljajo tudi ponudniki druge infrastrukture, denimo denarnic in predvsem borze. Te so sestavile odprto pismo, v katerem so zatrdile, da bodo v primeru forka ne glede na izid (torej katera verzija bo imela več računske moči) obdržale Bitcoin Core pod oznako BTC, bodo pa novi Bitcoin Unlimited začele voditi pod oznako BTU. Čisto vsi se s tem ne strinjajo, recimo Coinbase je tak primer, ki pravi, da bi morala BTC postati tista verzija, ki bo imela več računske moči. S tem se strinjajo tudi nekatere druge borze, torej ni konsenza niti med njimi.

Fork se verjetno ne bo zgodil, dokler Bitcoin Unlimited ne bo imel vsaj 70 odstotkov računske moči. Trenutno je ima 40-50 odstotkov. Če se bi fork res zgodil, bi imetniki bitcoin nenadoma imeli polovico BTC in polovico BTU, potem pa bi se odločili, kako in kaj. Bomo videli. Ni namreč nujno, da bo Bitcoin Core postal preteklosti zaradi premajhnih blokov. Pripravlja se namreč nadgradnja (SegWit), ki bo spremenile specifikacije, kaj vse je treba pisati v bloke, zato bo prostora spet več.