Kako je dvojica leta 2013 manipulirala s tečajem bitcoina

Matej Huš

15. jan 2018 ob 21:21:02

Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu in ameriške Univerze v Tulsi so objavili zanimiv članek, v katerem so analizirali dogajanje leta 2013 na tedaj največji borzi za prodajo bitcoinov Mt.Gox. Ugotovili so, da se je 10 mesecev dogajala manipulacija cen, ki jo je zagrešil en ali največ dva velika lastnika bitcoinov. Največ dva človeka sta odgovorna, da je cena tedaj poletela s 150 na 1000 dolarjev.

Manipulacije so se izvajale prek botov Markus in Willy. V dnevih, ko so se dogajale sumljive transakcije, je v približno 80 odstotkih cena bitcoina zrasla, medtem ko cena rasla le 55 odstotkov dni, ko ni bilo sumljivih transakcij. Na dneve s sumljivimi transakcijami je cena povprečno zrasla 4-5 odstotke dnevno, medtem ko se na ostale dni cena ni bistveno spreminjala. Podobno so sumljive transakcije tudi bistveno povečale obseg trgovanja. Ko se je manipulacija končala, Mt.Gox pa se sesul v insolventnosti, je padla tudi cena bitcoina.

To predstavlja eno večjih nevarnosti bitcoina in ostalih kriptovalut. Po ocenah Bloomberga je 40 odstotkov vseh bitcoinov v lasti 1000 ljudi, kar je izjemna koncentracija premoženja. Globalno ima odstotek prebivalstva v lasti polovico svetovnega premoženja, pri bitcoinu pa je ta koncentracija še bistveno izrazitejša. Drugi problem so kriptovalute, ki imajo majhno tržno kapitalizacijo in temu primerno plitvo povpraševanje. Danes obstaja več kot 300 kriptovalut, ki imajo tržno kapitalizacijo med 1 in 100 milijoni dolarjev, zaradi česar so zelo dovzetne za različne manipulacije. Čeprav se je obseg trga kriptovalut globalno povečal, se je število valut povečalo hitreje od skupnega denarnega agregata. Z drugimi besedami to pomeni, da je čedalje več valut, ki imajo majhno tržno kapitalizacijo, in so torej pripravno za vrtoglave zaslužke in ogromne izgube.