V EU odobrili peto cepivo proti covidu

Matej Huš

21. dec 2021 ob 10:00:40

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes odobrila še peto cepivo proti covidu-19. Nuvaxovid (NVX-CoV2373) proizvaja ameriško podjetje Novavax in je namenjeno starejšim od 18 let, za katere je tudi registrirano. Cepivo se odmerja dvakrat v razmaku treh tednov in je po besedah Agencije 90-odstotno učinkovito.

Novavax je drugačno cepivo od doslej odobrenih mRNA (Pfizer, Moderna) ali vektorskih (AstraZeneca, Johnson&Johnson). V cepivu so v laboratoriju proizvedeni proteini S, ki so enaki kot na površini koronavirusa. Medtem ko vektorska ali mRNA cepiva v človeške celice dostavijo navodilo za izdelavo proteina S, ki ga te selektivno proizvedejo in s tem vzbudijo imunski odziv, cepivo Novavax že vsebuje te proteine S. Še vedno pa ima cepivo le manjši del virusa (subunit) in ne celotnega virusa, kar je slučaj v cepivih z inaktiviranim virusom.

Cepivo Novavax je dobilo pogojno dovoljenje za promet (conditional marketing authorization), ki se podeli, ko je na podlagi obstoječih podatkov možno utemeljeno trditi, da so prednosti večje od morebitnih tveganj; mora pa proizvajalec nadaljevati z izvedbo študij, ki bodo potrjevala kakovost in varnost cepiva. Prva študija učinkovitosti je potekala v ZDA in Mehiki. V njej je sodelovalo 17.312 ljudi, ki so prejeli cepivo, in 8.140 ljudi, ki so prejeli placebo. V preprečevanju covida-19 s simptomi je bilo cepivo 90,4-odstotno učinkovito. V podobno študiji v Veliki Britaniji so na vzorcu 14.039 ljudi beležili 89,7-odstotno učinkovitost. Študiji so izvajali, ko sta krožili verziji alfa in beta, zato še ni podatkov, kako učinkovito je cepivo proti aktualni različici omikron. Hujših stranskih učinkov niso opazili.