V ZDA prepovedali prodajo Huaweijeve opreme

Matej Huš

26. nov 2022 ob 19:09:54

Ameriška administracija nadaljuje boj proti Huaweiju in ostalim kitajskim proizvajalcem telekomunikacijske opreme, ki se je začel že v času prejšnje administracije. V petek je Zvezna komisija za telekomunikacija (FCC) prepovedala odobritve nove telekomunikacijske opreme proizvajalcev Huawei in ZTE ter uvoz opreme podjetij Dahua, Hangzhou Hikvision in Hytera, ki proizvajajo programsko opremo za videonadzor ali telekomunikacije. Omenjena oprema predstavlja nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost, je sporočil FCC.

Predsednica FCC Jessica Rosenworcel je dejala, da novi ukrepi, ki dejansko onemogočajo prodajo izdelkov teh proizvajalcev v ZDA, ščitijo Američane pred grožnjami za varnost. Odbor FCC, v katerem sta po dva republikanska in dva demokratska predstavnika, je odločitev sprejela enoglasno. S tem se nadaljuje stopnjevanje sankcij, ki traja že od leta 2019, ko so pet kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme uvrstili na seznam groženj za nacionalno varnost.

Podjetja že ves čas zanikajo, da bi imela povezave s kitajskimi oblastmi in da bi kakorkoli načenjala nacionalno varnost, kaj šele omogočala prisluškovanje.