FAA pojasnil razloge za januarsko prizemljitev letal

Matej Huš

20. jan 2023 ob 20:43:19

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je izdala prve otipljive uradne informacije o razlogih za razpad letalskega sistema 11. januarja letos, ko so za nekaj ur ustavili celoten letalski promet. Za skrajni ukrep so se odločili zaradi nedelujočega sistema za objavo opozoril posadkam (NOTAM - notice to air missions). Dan pozneje so govorili o okvarjeni bazi, sedaj pa vemo, da je šlo za človeško napako.

Iz FAA so sporočili, da je pogodbeni podizvajalec za FAA med vzdrževalnimi deli pomotoma pobrisal datoteke, ki so bile ključne za podatkovno bazo. To se je zgodilo med popravljanjem sinhronizacije primarne (operativne) in sekundarne (varnostna kopija) baze. FAA sicer ni uradno dejala, da je to razlog za širitev težave, ki je ni bilo možno enostavno odpraviti s postavitvijo baze iz varnostne kopije, a tako kaže. Zatrjujejo, da ni šlo za hekerski napad ali zlonamerno dejanje, temveč človeško napako.

Napako so v istem dnevu odpravili, sedaj pa so poskrbeli tudi, da se ne more več ponoviti. Kljub hitremu ukrepanju, so ure nedelovanja pustile posledice. Tistega dne je bilo odpovedani 1300 letov, še sedemkrat toliko pa jih je zamujalo. Uporaba varnostne kopije težave ni rešila, zato so morali sistem ponovno zagnati. Dokler tega niso storili, so prepovedali vzletanje letal, ker sistem NOTAM vsebuje ključne varnostne informacije o trenutnih razmerah v letalskem prometu. Minister za promet Pete Buttigieg je pojasnil, da so za to odločili, dokler niso imeli popolnega zaupanja v obnovljeni sistem. Prekinitev je zato trajala dlje, kot bi bilo tehnično nujno potrebno.