Televizijski programi RTV od januarja le še v visoki ločljivosti

Matej Huš

7. dec 2021 ob 18:51:47

RTV bo 17. januarja 2022 ugasnila SD-signal svojih televizijskih programov, ki se oddaja v prizemnem omrežju, in bo nudila le še HD. Slovensko prizemno omrežje za digitalno video radiodifuzijo (DVB-T) sestavljata multipleksa A in C, ki vsebujeta vsak svoj nabor televizijskih programov. Nacionalno omrežje je razdeljeno v tri geografska območja (vzhod, center, zahod), ki imajo lahko različno shemo programov. V multipleksu C se trenutno oddajajo tudi vsi trije nacionalni televizijski programi (Slovenija 1, Slovenija 2, Slovenija 3) v standardni ločljivosti (SD).

Pred trinajstimi leti je RTV začela preizkusno oddajati v visoki ločljivosti (HD), sprva le prvi in drugi program. Kasneje so v tej tehniki začeli oddajati še tretji program. Do danes je HD postal povsem običajna tehnologija, v kateri se oddajajo in sprejemajo programi. Pasovno širino, ki se trenutno še uporablja za SD, bodo prihodnje leto zapolnile komercialne televizije. Upravljavec multipleksov ostaja RTV, ki to storitev tržno ponuja komercialnim postajam. Oddajanje v SD so sicer želeli ukiniti že leta 2018, kar so tedaj tudi najavili, a se potem izklop ni zgodil.

Spremembo bodo občutili le gledalci, ki signal prejemajo prek sobne ali strešne antene, ki jih ni veliko. Danes namreč večina gledalcev signal dobiva po kabelskem omrežju, internetu ali prek satelita. Multipleks A je bil sicer zgrajen leta 2010 in pokriva 99 odstotkov gospodinjstev ter nudi programe Slovenija 1, Slovenija 2, Slovenija 3, TV Maribor, TV Koper in Vaš kanal (Novo mesto). Multipleks C obstaja od leta 2013 in pokriva 96 odstotkov gospodinjstev, na njem pa lahko gledamo TV3, Golico TV, Nova24TV in Slovenija 1 SD, Slovenija 2 SD, Slovenija 3 SD. Zadnji trije se ukinjajo. Multipleks B je bil leta 2011 demontiran, ker so komercialni uporabniki prenehali oddajati na njem, zato se upravljavcu Norkring ni več splačalo vzdrževati infrastrukture.