Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio

Matej Huš

20. apr 2015 ob 20:38:10

Norveška bo prva država na svetu, ki bo prenehala radiodifuzijo analognega radijskega signala, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za kulturo. V začetku leta 2017 bodo začeli izklapljati oddajnike, do konca istega leta pa bo v celotni državi moč poslušati le še digitalni radio. Glede na njegovo razširjenost ne pričakujejo večjih težav pri prehodu. V Evropi sta v uporabi dva načina: DAB in DAB+, ki se razlikujeta po kodeku. Novejši DAB+ potrebuje manj pasovne širine, a ni nazaj združljiv s starejšimi sprejemniki za DAB. Norveška ne predpisuje uporabe enega ali drugega, temveč se bodo morale postaje odločiti same. Seveda je mogoče oddajati oboje, a s tem tratimo več frekvenčnega prostora.

Prehod na oddajanje digitalnega signala bo prej ali slej nujen v celotni Evropi, ker je radijski del spektra (87,5-108 MHz) tako zaseden, da praktično ni mogoče dobiti prostih frekvenc za nove radijske postaje. Oddajanje v digitalni tehniki ta problem rešuje, saj se oddaja multipleks, ki na eni frekvenci omogoča prenos približno ducata radijskih postaj, odvisno od zahtevane kakovosti reprodukcije zvoka.

Nekaj podobnega se je zgodilo decembra 2010 v Sloveniji, ko so ugasnili oddajnike za analogni televizijski signal. Kdor prejema signal prizemno po zraku, torej s sobno ali strešno anteno, je moral tedaj starim televizorjem dodati pretvornik signala. Na radijskem področju Slovenija zaostaja, saj so edini oddajnik ugasnili leta 2013. Do tedaj je na Krvavcu testno oddajala RTV, potem pa jim AKOS ni podaljšal licence. Razpis za frekvence za digitalni radio pričakujemo še letos.