Windows 11 še ni našel poti do src uporabnikov

Matej Huš

3. dec 2021 ob 21:51:38

Minevata dva meseca od izida Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 11, ki pa med uporabniki ni požel navdušenja, kot so ga v Redmondu pričakovali. Nasprotno, komajda kdo se je odločil za nadgradnjo, kažejo statistike. Čeprav je Windows 11 za imetnike prejšnje verzije operacijskega sistema na voljo brezplačno, ima manj kot enoodstotni tržni delež. Konec novembra ga je imelo 0,2 odstotka računalnikov, kar je celo manj od Windows XP (3,6 odstotka) ali Windows 8 (0,95 odstotka).

Razlogov je gotovo več, med katerimi je eden pomembnejših izbirčnost sistema. TPM preprečuje namestitev na številne starejše naprave, čeprav je Microsoft nekoliko omilil začetne zahteve. Drugi razlog je vztrajnost uporabnikov. Kdor ima Windows 10, je verjetno z njim povsem zadovoljen, medtem ko imajo uporabniki Windows XP ali Windows 7 - ki sploh nista več podprta - druge razlog za vztrajanje, denimo združljivost z drugo programsko ali strojno opremo.

Microsoft medtem nadalje pili Windows 11. Trenutno so spremembe grafičnega vmesnika minimalne, med njimi pa velja omeniti prenovljeni meni Start, več nadzora nad obvestili in izboljšave pri uporabi več monitorjev.