Na Steamu delež Windows 11 presegel Windows 10

Matej Huš

2. sep 2024 ob 19:37:06

Microsoft si že dlje časa prizadeva, da bi uporabnike prepričal v prestop na Windows 11, potem ko je bila desetica tako dobro sprejeta. Želijo se izogniti usodi Windows Viste ali 8, ki nikoli nista zares prepričali kupcev. Tudi Windows 11 je bil ogrožen, saj je za 400 milijonov uporabnikov potreboval dve leti, kar je dvakrat dlje od Windows 10. Zato je toliko pomembnejši najnovejši rezultat na platformi za igranje iger Steam, kjer je delež Windows 11 te dni presegel Windows 10.

To se je zgodilo prvikrat od izida Windows 11 pred štirimi leti. Doslej je Windows 10 držal primat, četudi je Microsoft čedalje glasneje rožljal s koncem podpore, ki je trenutno napovedan za prihodnji oktober. Avgusta je bil delež Windows 49-odstoten, Windows 10 pa je imel 47 odstotkov trga. Preostanek odpade na macOS in Linux, ki nista beležila sprememb v deležu, zato sklepamo, da je sprememba posledica nadgradnje Windows 10 na 11. Tudi pri siceršnji uporabi, denimo pri brskanju po spletu, delež Windows 11 raste in je po podatkih StatCounterja že 32-odstoten.

Eden izmed razlogov za počasnejšo širitev Windows 11 so tudi strojne zahteve, ki so bile stroge. Medtem ko je Windows 10 tekel na vsem, kar je poganjalo predhodnik in je bil na voljo brezplačno, je Windows 11 terjal TPM in novejši procesor (po letu 2018). Če k temu prištejemo še nadgradnjo, ki ni več brezplačna, pa tudi večjo spremembo uporabniškega vmesnika, rezultat ni presenetljiv. A na koncu nas Microsoft v nadgradnjo lahko tudi domala prisili.