ZDA želijo preprečiti Nvidiin prevzem ARM-ja

Matej Huš

3. dec 2021 ob 21:51:10

Potem ko je resne pomisleke izrazila že Velika Britanija, ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo za preprečitev Nvidiinega prevzema ARM-ja. FTC meni, da bi Nvidia s prevzemom dobila nadzor nad tehnologijo, ki se v industriji uporablja pri proizvodnji čipov za najrazličnejše izdelke od prenosnih računalnikov in pametnih telefonov do avtomobilov. ARM-jev dizajn trenutno uporabljajo tudi trije veliki Apple, Qualcomm in AMD.


FTC je odločitev o vložitvi tožbe sprejel soglasno kljub politično pestri sestavi. Direktorica oddelka za konkurenco pri FTC Holly Vedova je dejala, da bodo s tožbo proti največji združitvi na trgu polprevodnikov preprečili zaviranje inovacij in krnjenje konkurence. Po prevzemu bi imel ARM konflikt interesov, Nvidia pa nepravično prednost. Obravnava se bo začela avgusta 2022.

ARM je trenutno v lasti japonskega podjetja Softbank, ki ga že nekaj časa skuša odprodati. Ni pa to prvi primer, ko je FTC preprečil prevzem na trgu polprevodnikov. Leta 2018 je v vodo padla združitev Broadcomma in Qualcomma. Qualcomm je že pred tem neuspešno skušal prevzeti nizozemskega proizvajalca čipov NXP Semiconductors, a je tedaj soglasje odrekla Kitajska.