Kitajski disidenti imajo novo orožje: blockchain

Dare Hriberšek

26. jul 2018 ob 09:00:24

Potem, ko je kitajsko farmacevtsko podjetje Changchun Changsheng Biotechnology poskrbelo za škandal z neučinkovitim cepivom proti oslovskemu kašlju in tetanusu za dojenčke, je vlada v Pekingu zadevo poskušala kot običajno pomesti pod preprogo. Zgražanje na socialnih omrežjih je bilo kratkega diha, saj so sporočila s povezano vsebino v kratkem času preprosto izginila.

Anonimni uporabnik pod imenom Beast je tako objavil blogovski zapis, naslovljen "King of vaccines", v katerem je podrobneje popisal celotno zgodovino inkriminiranega podjetja, ki je tudi s pomočjo pomanjkljivih izdelkov postalo največji kitajski ponudnik cepiv. Blog je sprva doletela enaka usoda, dokler se niso uporabniki zatekli k omrežju Ethereum. En Ethereumov naslov je sam sebi nakazal 0,001 Ether, v metapodatke o transakciji pa je uporabnik vnesel tudi vsebino celotnega bloga. Na ta način je zapis postal viden vsem, obenem pa ga je zaradi decentralizirane narave omrežja praktično nemogoče izbrisati. Kitajska vlada je sicer cenzurirala vsebino objavljenega ethereumovega naslova, a jo je mogoče preprosto prebrati s katerim od spletnih pregledovalnikov blockchain verig, denimo z etherscanom.

Še pred tem so se pojavili predlogi, da bi celotno verigo proizvodnje, distribucije in uporabe cepiv na kitajskem napravili javno in transparentno s pomočjo blockchain veriženja. Tamkajšnji znani kriptonaložbenik Li Xiaolai, je ta teden o tem objavil poseben članek.

Aprila letos so kitajski netizeni na podoben način že objavili zapis študentke, ki je javnost želela obvestiti o spolnem in drugem nasilju, ki ga je njena univerza želela na vsak način prikriti.