Nvidia: Grafičnih kartic imamo preveč

Matej Huš

26. avg 2022 ob 12:46:10

Minili so časi, ko je primanjkovalo grafičnih kartic, ki so jih rudarji razgrabili domala še pred izidom. Kriptovalute so polovico nižje kot v začetku leta, prodaja računalnikov pada zaradi strahu pred recesijo, kar je položaj na trgu obrnilo na glavo. Grafičnih kartic je sedaj preveč, zato Nvidia krči prodajo in znižuje cene.

Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang je povedal, da se soočajo s presežnimi zalogami kartic iz serije RTX 3000, medtem ko bo jeseni izšla nova serija RTX 4000. Zaradi tega bodo skrčili prodajo čipov proizvajalcem grafičnih kartic in prenosnikov, da se bodo ti počasi znebili svojih zalog. Prav tako bodo v pričakovanju nove generacije trenutni znižali cene, kar bi se lahko prelilo tudi v končne cene. To se dogaja že več mesecev, saj cene vztrajno polzijo.

Zaradi znižanega povpraševanja so tudi poslovni rezultati slabši. Nvidia je že napovedala, da bodo v tem četrtletju vsaj 1,4 milijarde nižji od napovedi. Koliko je k temu prispeval upad rudarjenja, pa je težko oceniti, ker je Nvidia podatke o prodaji rudarjem prikrivala, zaradi česar je bila tudi kaznovana.