Japonska birokracija vendarle nehala uporabljati diskete

Matej Huš

3. jul 2024 ob 22:03:37

Japonska vlada je sporočila, da so konec junija dokončno prenehali uporabljati diskete. Minister za digitalizacijo Taro Kono je poetično dejal, da so 28. junija dobili vojno proti disketam. Kono se je sicer že dlje čas zavzemal za upokojitev disket, telefaksov in ostalih analognih reliktov, ki so ostajali zakoreninjeni v japonski birokraciji. Več kot tisoč različnih agencij, služb, ministrstev in drugih organov je še minuli mesec uporabljalo diskete, sedaj pa je ostala le še ena izjema: ena izmed služb za recikliranje vozil še vedno uporablja diskete.

Ministrstvo za digitalizacijo so na Japonskem vzpostavili leta 2021 med pandemijo, ko je tudi v tradicionalni Japonski dozorelo spoznanje, da preveliko zanašanje na papir in analogne tehnologije hromi. Med vzpostavljanjem testiranja in cepljenja na nivoju države so ugotovili, da papirnate evidence in zastarela tehnologija nalogi niso kos.

Japonska se je šele pred dvema letoma javno zavezala, da bo odpravila uporabo disket v javnem sektorju. Diskete, ki so stare že dobrih petdeset let, so vrh priljubljenosti doživele pred dvema desetletjema, do danes pa so jih praktično v celoti zamenjali USB-ključki in spletni prenos podatkov. Japonska je januarja letos prenehala zahtevati vlaganje dokumentov na fizičnih nosilcih (diskete ali zgoščenke), še vedno pa sprejemajo telefakse. Zamisli o njihovi opustitvi so naletele na burno nasprotovanje.