Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Jurij Kristan

26. okt 2021 ob 00:08:47

Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo Digital World Acquisition (DWA). Pri slednji gre seveda za družbo vrste SPAC (special-purpose acquisition company), se pravi entiteto, ki omogoča drugim podjetjem hitrejši prihod na borzo brez prve javne ponudbe. DWA je pred mesecem dni zbrala slabih 300 milijonov dolarjev investicijskega denarja, vrednost predvidene združitve pa je ocenjena celo na 875 milijonov dolarjev.

Kakor pravijo Trump in sodelavci v zelo vehementni predstavitvi medijske družbe, je njen poglavitni namen zoperstavljanje obstoječim tehnološkim velikanom in njihovim družbenim omrežjem, ki da krivično cenzurirajo ameriške konzervativce (pa čeprav strokovne raziskave vedno znova kažejo, da to ne drži). Osrednji element tega truda bo novo socialno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga lansirali enkrat v začetku prihodnjega leta, že čez kak mesec pa naj bi prispela prva preizkusna inačica, za iOS. Toda tisti bolj vešči uporabniki interneta so hitro ugotovili, da je zaradi totalne luknjavosti v sistem že mogoče dostopati in oni bolj pobalinske sorte so tam takoj napravili lažne profile Trumpa in drugih vidnejših mož ameriškega desnega pola ter skoznje objavljali nečedno vsebino.

Toda večji problem zna biti dejstvo, da so skrbniki omrežja pri njegovi izdelavi očitno ubirali prekratke bližnjice. TRUTH Social namreč stoji na tehnologiji decentraliziranega omrežja Mastodon, oziroma njegovi veji (fork). Čeprav so si programerji na vse načine prizadevali prikriti izvor kode, pa so sledovi originala še vedno jasno vidni. Licenca Affero General Public License (AGPLv3) sicer takšno povzemanje dovoljuje - toda samo, če uporabnik hkrati tudi sam da na razpolago izvorno kodo svoje veje. To se pravi: licenca od skrbnikov TRUTH Social, ki so že in gotovo še bodo tarče hekerjev, obenem pa po videnem sodeč niso kaj prida skrbni, zahteva, da se na stežaj odpro. Nadzornik licence, družba The Software Freedom Conservancy, zato daje TMTGju 30 dni časa, da spravi stvari v red, ali pa jim bo licenca odvzeta, kar bi Trumpovo firmo izpostavilo možnosti tožbe zaradi njene kršitve.

A tudi če omrežje povsem propade, ne gre prezreti, da lahko Trump že zgolj skozi TMTG - glede na način, na katerega je družba zastavljena - pridobi ogromno finančnih sredstev. Veliko opazovalcev poudarja, da je to verjetno tudi glavni namen.