Lastnik družbenega omrežja Truth Social začenja kotacijo na borzi

Matej Huš

24. mar 2024 ob 08:48:29

Podjetje Trump Media and Technology Group, ki ima v lasti družbeno omrežje Truth Social, ki ga je ustanovil nekdanji ameriški predsednik, bo prihodnji teden začelo kotirati na borzi. Tja se bo prebilo po bližnjici, saj so se namesto klasičnega in dolgotrajnega postopka javne ponudbe delnic (IPO) odločili za pripojitev k holdinškemu podjetju Digital World Acquisition Corp., kar so delničarji slednjega potrdili v petek. Novo podjetje bo na borzi kotiralo pod oznako DJT.

Nekdanji ameriški predsednik je lastnik 60 odstotkov podjetja in bo ob začetku kotacije formalno bogatejši za dobre tri milijarde dolarjev. S tem bo Trump v boljšem položaju, da plača 454 milijonov dolarjev odškodnine iz civilnega postopka v New Yorku, in še 83 milijonov dolarjev zaradi januarske sodbe. A denar bo moral zbrati hitro, sporazum o združitvi podjetij pa mu prepoveduje prodajo delnic v prvih šestih mesecih. Ali se bo skušal dogovoriti drugače in prodati delnice, kar bi lahko pošteno znižalo njihov tečaj, bomo še videli.

Truth Social deluje podobno kot Twitter/X, a je za razliko od večine klonov vsaj približno funkcionalen. Ima aktivno bazo uporabnikov, ki so hkrati tudi napihnili ceno holdinškega podjetja. Delnica je postala tako imenovana meme delnica, katere vrednost poganjajo muhe posameznih investitorjev in ne fundamenti. Pričakovati je, da bo imel DJT ob kotaciji tržno kapitalizacijo okrog pet milijard dolarjev, če upoštevamo ceno 37 dolarjev na delnico iz sporazuma o združitvi. Ni samoumevno, da bo delnica še naprej vztrajala pri tem tečaju, saj je po najavi združitve že izgubila 14 odstotkov. Digital World Acquisition sicer ima 300 milijonov dolarjev kapitala, Trump Media and Technology Group pa ustvarja le 3,3 milijona dolarjev oglaševalskih prihodkov letno in je v prvih devetih mesecih minulega leta ustvarila 49 milijonov dolarjev izgube.