Čistka se nadaljuje

Matej Huš

12. jan 2021 ob 18:50:32

Družbeno omrežje Parler, kamor so se zatekli Trump, njegovi podporniki in ostali, ki jim je Twitter onemogočil sodelovanje, je ugasnilo. Potem ko sta njegovo aplikacijo iz svojih spletnih trgovin izbrisala Google in Apple, so mu gostoljubje odrekli Amazon (gostovanje), Twilio (dvostopenjsko preverjanje pristnosti) in Okta (avtentikacija uporabnikov). A še prej je Parler "izgubil" 70 TB podatkov svojih uporabnikov.

Aktivisti
so uspeli arhivirati 70 TB vsebine s Parlerja, kar vključuje zlasti podatke o uporabnikih in njihove objave, vključno s fotografijami, videoposnetki in lokacijskimi informacijami. Parler ni brisal vsebin, ki so jih uporabniki odstranili, temveč jih je le skril. To pomeni, da je dostopno vse, kar so uporabniki pobrisali s platforme. Začelo se je z zamislijo arhivirati vse objave s 6. januarja, ko se je zgodil napad na kapitol. Ko pa je postalo jasno, da bo Parler najbrž kmalu zgodovina, saj je Amazon napovedal umik gostovanja, se je projekt razširil. Tako so raziskovalci uspeli arhivirati 99,9 odstotka vseh objav na Parlerju. Gre za javno objavljene podatke, torej je šlo za scraping strani, ne pa za vdor. Res pa je, da so aktivisti odkrili API klic za prenos podatkov v mobilno aplikacijo, zato so uspeli poscrapati še vse metapodatke.

Prihodnosti storitve Parler je kljub zatrjevanju upravljavcev, da bodo kmalu nazaj, negotova. Uporabljali so Amazonove storitve AWS, od koder so jih nagnali. Urejen premik z AWS na drugega ponudnika traja več mesecev, izsiljen in v stiski pa je še bistveno težavnejši. AWS niso le prazni računalniki, temveč cel kup bolj ali manj vnaprej definiranih storitev, od urejanja podatkovnih baz do orodij za pretočne vsebine. Prenosljivost med ponudniki je slaba, a po drugi strani se praktično ne zgodi, da bi Amazon koga nagnal.

Twitter medtem čisti dalje. Od petka so pobrisali več kot 70.000 profilov, ki so širili teorijo zarote QAnon (analiza z gledišča razvijalca iger). Sočasno z brisanjem teh računov so seveda tudi ostali začeli opažati, da se jim je začelo zmanjševati število sledilcev. To sicer ni prva čistka, saj je Twitter že lani julija na primer pobrisal 7000 računov, ki so takisto širili QAnon.

Facebook pa je včeraj sporočil, da bo odstranjeval vsebine, ki bodo vsebovale frazo Stop the Steal, s katero Trumpovi podporniki trdijo, da so bile volitve prevare in ukradene. Enako velja tudi za Instagram. To spet ni novo početje, saj je Facebook že novembra pobrisal izvirno skupino Stop the Steal.