Kriptonovci v zameno za posnetek očesa

Jurij Kristan

24. okt 2021 ob 13:05:19

Na sceno je stopil (plačljiv vir; alternativa) eden bolj samosvojih projektov s področja kriptovalut: pri Worldcoinu nameravajo z idejo neke sorte kripto univerzalnega temeljnega dohodka vsakemu Zemljanu dodeliti nekaj svojih kovancev - v zameno za posnetek očesne mrežnice.

Kriptovalute se kljub stalnim očitkom glede piramidnosti in energetske požrešnosti vse bolj vkopavajo v finančnem svetu in s tem raste tudi izbor načinov, na katere svojim privržencem dodeljujejo sredstva. Brez dvoma med bolj bizarne sodi tisti, da nam v zameno za kriptožetone srebrna krogla z imenom The Orb skenira vzorec šarenice. To je mehanizem projekta Worldcoin, ki skuša na ta način doseči enolično identifikacijo uporabnikov, da bi sleherni pridobil samo eno njihovo kriptodenarnico. Ideja gre namreč v smeri, da bi vsakemu človeku dodelili majhen znesek istoimenske kriptovalute, kar naj bi bila osnova za povezavo kriptofinančnih sistemov z univerzalnimi temeljnimi dohodki (UTD), ki so po mnenju snovalcev prihodnost.

Za projektom namreč med drugim stoji Sam Altman, vodja laboratorija OpenAI in nekdanji šef Y Combinatorja, ki si že dlje časa prizadeva za prodor UTDja. Altman in druščina v obsežni razlagi zagotavljajo, da je očesni scan še najmanj invaziven način za potrjevanje identitete in da ni nevarnosti za zlorabo osebnih podatkov, ker se slika z ireverzibilnim procesom takoj pretvori v hash kodo, ki je podpis kriptodenarnice, posnetek pa se pobriše. A tudi če ta del v celoti drži, je še precej nejasnosti glede tega, na čem naj bi kriptovaluta pravzaprav stala, saj kot večina drugih ni vezana na stvarne vire ali kakšno fiat valuto. Njen blockchain sistem, ki sicer temelji na Etheriumovi arhitekturi (Layer 2), bodo pognali šele v začetku prihodnjega leta in v zameno za posnetek očesa ljudje trenutno v bistvu prejmejo le kupon.

Družba Tools for Humanity je trenutno cenjena na okoli milijardo dolarjev, v zadnjih tednih pa je zbrala še 25 milijonov dolarjev zunanjega zagonskega kapitala. Izdati nameravajo okvirno nekje 10 milijard kovancev, od katerih bi jih šlo 80% uporabnikom, po 10% pa investitorjem in vzdrževalcem omrežja. Sem spadajo tudi proizvajalci in uporabniki Orbov, ki naj bi jih prihodnje leto razpošiljali po 4000 na mesec. Trenutno naj bi v testni fazi že posneli 130.000 oseb v Evropi, Južni Ameriki, Afriki in Aziji, pretežno skozi delo pogodbenikov. Načrtujejo, da bi v prvih dveh letih delovanja lahko presegli milijardo ljudi.