Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

Matej Huš

19. nov 2023 ob 20:11:14

Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o Altmanovem odhodu, je tudi Greg Brockman, še en soustanovitelj, najavil svoje slovo - ta prostovoljno. Nezaupanje in nestrinjanje med Sutskeverjem in Altmanom je sicer tlelo že več mesecev. Prvi je ustanovil novo ekipo za nadzor nad umetno inteligenco, nato pa mu je Altman omejil pristojnosti in vlogo v podetju. Sutskever se je potožil na odboru in pridobil simpatije nekaterih članov.

V petek zvečer sta Brockman in Altman v skupni izjavi zapisala, da sta šokirana in užaloščena nad dogodki. Podprli so ju tudi nekateri drugi igralci iz tehnološkega sveta, denimo Eric Schmidt iz Googla. Marsikoga so dogodki spominjali na leto 1985, ko je moral na enak način Steve Jobs zapustiti Apple. A kot kaže, se utegne zgodba ponovno obrniti.

Po poročanju Forbesa naj bi bil Altman tik pred vrnitvijo v podjetje, če bo to seveda hotel. Vlagatelji z Microsoftom in skladi tveganega kapitala na čelu si namreč prizadevajo, da se Altman vrne, zato pritiskajo na odbor. To ni tako neverjetno, saj so tudi številni zaposleni in raziskovalci veliki Altmanovi podporniki. Če mu ne bodo omogočili vrnitve, se lahko zgodi, da Altman in Brockman ustanovita novo podjetje. Iz OpenAI naj bi namreč želelo oditi še nekaj vidnih zaposlenih.